Tromeđa, otvaranje ljetnje turističke sezone

Ljetnja turistička sezona na Prokletijama i Plavu već tri godine počinje skijanjem sa vrha Tromeđa, gdje se spajaju tri nacionalna parka i granice Crne Gore, Kosova i Albanije. Planinarskim pohodom na Tromeđu, skijaši i borderi simbolično predaju planine na korišćenje planinarima i katunjanima sve do  početka nove skijaške sezone.
Okupljanje planinara je predviđeno u srijedu, 1. maja, u 8h na platou ispred Turističke organizacije. Odatle će se krenuti terenskim vozilima prema Babinom Polju i Bogićevici (za učesnike će biti obezbijeđeno gorivo). Na planinarenje se kreće oko 9h sa katuna na Bogićevici. Pohod traje oko dva i po sata (obavezna je zimska planinarska oprema).

Nakon odmora i fotografisanja na vrhu Tromeđa, u trajanju od oko 45 minuta, predviđen je povratak planinara. Prije toga planinari će sačekati da se skijaši i borderi puste sa vrha, što je posebna i svojevrsna atrakcija ovog pohoda. Za povratak planinara je potrebno oko dva sata.
Za sve učesnike pohoda biće obezbijeđen doručak (lanč paket u rancu), a na katunu je organizovan ručak, koji je predviđen za 3h.
Pozivaju se svi koji su zainteresovani da nam se pridruže i da zajedno otvorimo novu turističku sezonu na Prokletijama. Poziv upućujemo i onima koji nisu fizički pripremljeni za planinarenje, ali nam se mogu pridružiti na ručku, i da vrijeme provedu u rekreativnoj šetnji kroz dolinu Bogićevice i obilasku katuna.
Poziv upućujemo i zainteresovanim ljubiteljima prirode sa Kosova i Albanije, kako bi i oni sa svojih strana došli na vrh Tromeđa, i da tako zajednički doprinesemo promociji Prokletija kao jedinstvenoj turističkoj destinaciji u Evropi.
 Organizatori su NP Prokletije, Opstina Plav, TO Plav, SK Bogicevica, Motocross klub Plav Gusinje te planinarska drustva Hrid, Karanfili i Prokletije
Sve informacije možete dobiti u Turističkoj organizaciji Plav ili kontaktom na:
(toplav@t-com.me, 051 250 151, 067 721 782),
i NP Prokletije (admirlalic@nparkovi.me, 067 424 200


Постави коментар

0 Коментари