Barjaktarević pisao Nuhodžiću: Otvoriti granični prelaz na Čakoru

PLAV - Predsjednik Opštine Plav Mirsad Bajraktarević uputio je ministru unutrašnjih poslova Mevludinu Nuhodžiću inicijativu za otvaranje graničnog prelaza na Čakoru, čiji je cilj unapređenje povezanosti sa Kosovom, imajući u vidu značaj ove saobraćajne veze za dalji razvoj turističko-ekonomskih potencijala, kao i tradicionalnu upućenost stanovništva ka tom prelazu.
Mirsad Bajraktarević

Barjakatrević smatra da bi se otvaranjem graničnog prelaza Čakor unaprijedila saobraćajna povezanost dvije zemlje, ojačala privredna saradnja i olakšalo putovanje državljana Crne Gore i Kosova, ali i mnogobrojnih turista naročito u toku turističke sezone. Takođe, u razgovorima sa kosovskim zvaničnicima jasno je iskazana spremnost Kosova za otvaranjem ovog graničnog prelaza.
“Saobraćajna povezanost je jedan od osnovnih infrastrukturnih preduslova za turističku i privrednu valorizaciju nekog područja. Bez dobrih puteva i najveće privredne i turističke vrijednosti ostaju neiskorišćene. Opština Plav, uprkos dobrom geografskom položaju prema kojem se graniči sa dvije države i više crnogorskih opština, ima neadekvatnu saobraćajnu povezanost”, istakao je Bajraktarević u dopisu.
U dopisu se, između ostalog, navodi da od Plava do Peći navedenim putem ima pedesetak kilometara, a putem preko Rožaja odnosno “Kule”, Peć i Plav su udaljeni 150 kilometara. Stoga, građani plavske regije sa nestrpljenjem očekuju otvaranje putnog pravca poslije 20 godina, posebno imajući u vidu značaj ove saobraćajne veze za dalji razvoj turističko- ekonomskih potencijala ovoga kraja, kao i tradicionalnu upućenost našeg stanovništva ka tom prelazu.
“Povezanost sa Albanijom je unaprijeđenja izgradnjom puta Gusinje – Albanija – Podgorica i otvaranjem graničnog prelaza Grnčar, dok je povezanost sa Kosovom moguće unaprijediti stavljanjem u punu funkciju puta Murino – Čakor – Peć. Navedeni putni pravac je prije nekoliko godina rekonstruisan od strane Direkcije za saobraćaj i ovim putem Vam se obraćamo sa zahtjevom da u narednom periodu preduzmete neophodne aktivnosti u cilju otvaranja graničnog prelaza na Čakoru”, navedeno je u dopisu.

Постави коментар

0 Коментари