Član Foruma mladih BS-a Bejto Šahmanović na panelu o odlasku mladih iz Crne Gore

PODGORICA - U organizaciji Nvo „COSMO“, Nvo „Green Platform Montenegro“ kao i Fondacije Budva, na Fakultetu za državne i evropske sudije organizovana je debata za mlade iz civilnog sektora i političkih partija na temu odlaska mladih iz zemlje. Konstruktivna raspava na aktuelnu temu je rezultirala dogovorom o budućem zajedničkom modelu djelovanja.Predstavnik Foruma mladih Bošnjačke stranke (BS) Bejto Šahmanović kazao je da odlazak mladih sa ovih prostora nije novina.
„Podsjetiću da su građani Crne Gore odlazili trbuhom za kruhom od davnina u različitim periodima. Posebno je to bilo izraženo na sjeveru Crne Gore. Na zadnjem popisu stanovništva u Plavu i Gusinju je bilo oko 13 hiljada stanovnika, dok u Americi trenutno živi preko 30 hiljada stanovnika koji vode porijeklo iz Plava i Gusinja“, kazao je tokom debate Šahmanović.

On je napomenuo da je glavni razlog odlaska mladih nezaposlenost, koja stvara osjećaj nepravde.
„Jedan od uzroka odlaska mladih je i stvaranje medijske slike koja stimuliše odlazak mladih.Treba imati i određenu odgovornost, da je država uložila sredstva u nečije obrazovanje i da taj neko ima određenu obavezu prema svojoj državi. Radi se o uzajamnom pravu i obavezama koje postoje između pojedinca i države“, istakao je Šahmanović.

On je tokom svog izlaganja poručio i da ono što predstavlja najveći problem je taj, što iz Crne Gore odlazi najreproduktivniji dio stanovništva, koji treba da obnovi genetički materijal Crne Gore.
„Samim tim rizikujemo da nam prirodni priraštaj bude negativan i time se mijenja demografska struktura stanovništva, tj. rizikujemo da Crna Gora postane zemlja staraca.Talas iseljavanja ne možemo zaustaviti ali ga možemo usporiti, evropske vrijednosti treba uvesti u Crnoj Gori, a ne ići u Evropu“, rekao je Bejto Šahmanović.

On je na kraju dodao da je Crna Gora u prednosti u odnosu na većinu zemalja u regionu. „Naši potencijali, posebno u turizmu, su veliki, ravnomjerni regionalni razvoj, investicije poput Luštice bay, Porto Montenegra, gradnje autoputa, razvoja turističkih potencijala sjevera Crne Gore, sve su to projekti koji daju za pravo da vjerujem da Crna Gora može i treba biti dom za sve nas“, poruka je predstavnika mladih BS-a.

Постави коментар

0 Коментари