Damir Šehović u Rumuniji: Države da sarađuju u PISA testiranju i razmjeni studenata

TEMIŠVAR - Studentske razmjene, PISA testiranje, stručno obrazovanje i priznavanje diploma su neke od tema u kojima može biti ostvarena značajna saradnja među državama, rekao je ministar prosvjete dr Damir Šehović tokom učešća na Dijalogu o politici obrazovanja Kine i zemalja Centralne i Istočne evrope u Temišvaru, Rumunija. 

Šehović je, zajedno sa ministrom Mladenom Šarčevićem otvorio Dijalog, i to na poziv ministarke prosvjete Rumunije, Ekatarine Andronesku.
Dijalog je bio usmjeren na međunarodnu mobilnost i povećanje stope zaposlenosti među diplomiranim studentima, načine zadržavanja vrhunskih talenata, te kvalitet stručnog obrazovanja.
Kako je Šehović u svom izlaganju istakao, povezanost zemalja otvara  mogućnosti za razmjene, ali i šansu da se uči od najboljih. 
"Takvi, povezani obrazovni sistemi, svakako da su mnogo kvalitetniji i stabilniji od onih koji se grade isključivo na samodovoljnosti. Zato Crna Gora insistira na razvoju obrazovnog sistema kroz, između ostalog, saradnju sa drugima. Tako na primjer, PISA testovi daju vrijedan uvid u to kako obrazovni sistemi funkcionišu. A istovremeno, izvanredni rezultati određenih zemalja daju nam svima zadatak da razmislimo o obrazovnom konceptu koji podržava kritičko mišljenje, a ne samo ponavljanje i reprodukciju. Dodatno, dobra iskustva država u stručnom obrazovanju, pokazuju da moramo od njih učiti kako đacima stručnih škola davati stalne mogućnosti za napredovanje i povećanje kvalifikacija, a time i kvalitetno zaposlenje. I ne manje važno, priznavanje diploma je takođe tema o kojoj je na međudržavnom nivou potrebno razgovarati, jer moramo olakšati čitav proces priznavanja, ali ga je sa druge strane potrebno učiniti još detaljnijim i pouzdanijim, a to je kompleksan zadatak“, zaključio je ministar Šehović.
Dijalog Kine i zemalja Centralne i Istočne evrope je platforma u kojoj učestvuje 17 zemalja, nastala sa ciljem intenziviranja saradnje u obrazovanju, ali i ekonomiji, transportu, nauci i kulturi.
Trenutno su u pripremi dva sporazuma između Crne Gore i Kine, a Kina odobrava i veliki broj stipendija za crnogorske studente. Najnovija istraživanja ukazuju da i Kina i Evropa ističu nastavu jezika i uklanjanje kulturnih barijera kao jedan od glavnih izazova u daljem razvoju saradnje

Постави коментар

0 Коментари