Damir Šehović: Vlada intenzivno radi na poboljšanju obrazovnog sistema

PODGORICA - Ministarstvo prosvjete je u prethodne dvije i po godine uradilo dosta, kazao je ministar prosvjete Damir Šehović u intervjuu za Novu M. Otvorene su, kaže nove vaspitno-obrazovne ustanove, poboljšani uslovi rada, dok će Zakon o akademskom integritetu i izmjene Zakona o visokom obrazovanju unaprijediti sistem visokog obrazovanja, očekuje Šehović.
"Zahvaljujući kreditnim aranžmanima čije potpisivanje nas vrlo brzo očekuje, bićemo u prilici da dodatnih preko 50 miliona eura izdvojimo za obrazovanje, a što će nam poslužiti za gradnju novih škola i vrtića. Riječ je o novcu kojim će se finansirati dvadeset jedan novi projekat, ali i obnavljanje školskog namještaja i nabavka nove računarske opreme za sve škole u Crnoj Gori", naglasio je Šehović.
Damir Šehović

Ministarstvo prosvjete u prethodne dvije i po godine značajna sredstava je izdvojila za rekonstrukciju 150 obrazovnih objekata. Sa takvim projektima nastaviće se i u narednom periodu.
"Cijenim da naša djeca i naši prosvjetni radnici zaslužuju kvalitetnije uslove za rad, a mi konkretnim aktivnostima pokazujemo da imamo osjećaja za taj izazov i da mu idemo u susret", saopštio je Šehović.
Osim formalnog obrazovanja djecu treba motivisati i za dodatne aktivnosti naročito za sport, ističe ministar Šehović. 
"U prethodnom periodu uloženo je milion eura za školsku sportsku infrastrukturu, koliko iznosi ukupna vrijednost nedavno započetih ili projekata koji su u toku. Našoj djeci moramo stvoriti uslove za bavljenje sportom, a oni su svoj potencijal i svoj talenat već nebrojeno puta pokazali", naglasio je Šehović.
On je istakao i da je nedavno usvojen i Zakon o akademskom integritetu. 
"Od tog akta očekujemo jako puno. Mi smo tim zakonom željeli da pošaljemo jasnu poruku da kršenje akademskog integriteta nije pošteno, da nije časno i da u tom pravcu niko ne treba da razmišlja. Ali i da jasno poručimo da će se svi oni koji se drznu da ipak krenu u tom pravcu, biti suočeni sa rigoroznim sankcijama koje su zasnovane na zakonu", ističe Šehović.
"Sistem visokog obrazovanja će stoga biti unaprijeđen zahvaljujući ovom zakonu, ali jednako tako i zahvaljujući izmjenanama Zakona o visokom obrazovanju koje smo imali priliku da usvojima sredinom 2017. godine. Uvjeran sam da će nam ta dva zakonska akta koja su prethodno usvojena dati za pravo da možemo reći da smo na dobrom putu da unaprijedimo sistem visokog obrazovanja. Svjesni smo da smo još uvijek daleko od cilja, ali je važno da smo prepoznali koje korake treba da preduzmemo da bismo ostvarili taj cilj i mislim da krupnim koracima idemo ka njemu", kaže Šehović.
On poručuje da "iako možemo da svjedočimo konkretnim rezultatima koje smo u ove dvije i po godine ostvarili na svim nivoima obrazovanja, evidentno je da nas još dosta posla čeka". 
2Čeka nas na primjer ozbiljan posao kada je riječ o promjeni načina razmišljanja, kada je riječ o potrebi promjene pristupa nastavi koji se sa predavačkog tipa mora više zasnivati na interaktivnom pristupu. Vlada Crne Gore i resorno ministarstvo u narednom periodu će preduzeti konkretne aktivnosti kako bi se i materijalni položaj prosvjetnih radnika poboljšao, zaključio je ministar Šehović. (Nova M)

Постави коментар

0 Коментари