Jugonostalgija: Sjećanje na 25. maj - Dan mladosti


U Socijalističko Federativnoj Republici Jugoslaviji 25. maja se obilježavao Dan mladosti. Povod je bio obilježavanje rođendana Josipa Broza Tita, a štafete i sletovi bili su dio ikonografije u svim djelovima bivše nam države.


Taj praznik bio je ipak više od zvanične ideologije, bio je to praznik pred kraj školske godine, neka vrsta ode proljeću i toj mladosti, entuzijazmu, poletu, optimizmu, kao proslava ličnog i opšteg uspjeha.

Na taj dan na Beogradskom stadionu JNA (današnji stadion Partizana) održavala se velika ceremonija - slet, tokom kojeg je doživotnom predsjedniku SFRJ uručivana 'štafeta mladosti'.
To je bila umjetnički dizajnirana palica koju su, od ruke do ruke, prethodna dva mjeseca nosili najzaslužniji omladinci širom Jugoslavije.


Štafeta mladosti uvedena je 1945. godine, na Titovu inicijativu. Njegovi podređeni, naime, tražili su način da Tita daruju povodom rođendana, a vođa se dosjetio da bi kroz nošenje štafete uvezao mladu generaciju cijele zemlje u jednoj ideji. Štafeta mladosti bila je simbol ljubavi i odanosti liku i djelu predsjednika SFRJ.

Prvu štafetu Titu je predao Mika Tripalo, tadašnji predsjednik CK Narodne omladine Jugoslavije. Sedam godina poslije Titove smrti, na završnoj proslavi Dana mladosti, Rejmonda Broćaj iz Gnjilana je štafetu uručila Haimu Redžepiju, tadašnjem predsjedniku ŠOJ.


Štafeta je ukinuta 1988. godine, a na stadionu je održan još jedan slet, da bi godinu dana kasnije SKOJ ugasio tu manifestaciju.
Josip Broz Tito je umro 4. maja u Ljubljani i po sopstvenoj želji sahranjen je u Kući cvijeća u Beogradu.

Постави коментар

0 Коментари