Kako izbjeći glavobolju tokom ramazana?


Glavobolja se pojavljuje kod mnogih postača tokom mjeseca ramazana, a neki od razloga su hipoglikemija (nedostatak šećera), nedostatak kofeina, promjene u ciklusu spavanja, te stres uzrokovan samim postom.

Početak glavobolje se najčešće dešava tokom popodneva ili predvečer prije iftara. Tokom ramazana je pojavljivanje glavobolje nešto učestalije. Oni koji su inače skloni dobivanju glavobolje tokom drugih dijelova godine, imaju više šanse da je dobiju i tokom ramazana.

Kako izbjeći i uklonti glavobolju tokom Ramazana?

Dr. Elliot Shevel ističe da je nedostatak kofeina najčešći uzrok glavobolje tokom posta. Ovo se može izbjeći na način da osoba smanji konzumaciju kofeina u sedmicama prije ramazana. Takođe, savjetuje se da se tokom sehura popije jedna količina kafe.

Smanjen nivo šećera u krvi  (hipoglikemija) može takođe biti uzrok glavobolje kod mnogih ljudi. Ako se za sehur konzumira jelo koje je bogato šećerom, to može dovesti do naglog porasta šećera, ali i skorog pada koji prouzrokuje glavobolju. Konzumiranje obroka sa niskim sadržajem šećera može spriječiti glavobolju tokom dana.

Dehidracija je još jedan okidač glavobolje. Adekvatan unos tečnosti tokom sehura može spriječiti istu. Ljudski mozak se sastoji od 75 odsto vode, te je stoga vrlo osjetljiv na količinu vode koja mu je na raspolaganju. Kada mozak primjeti da je snabdijevanje vodom prenisko, počinje proizvodnja “histamina”. To je u suštini proces raspodijeljivanja dostupne vode u tijelu s ciljem da se spasi mozak u slučaju nedostatka vode na duže vrijeme. Histamini direktno uzrokuju bol i slabost, odnosno glavobolju i osjećaj nedostatka energije u tijelu.
“Oni koji doživljavaju glavobolje, takođe trebaju, koliko je to moguće, izbjegavati izloženost drugim okidačima glavobolje, kao što su stres, umor i nedostatak sna.”, navodi dr. Shevel.

Takođe se preporučuje konzumacija preventivnih tableta i lijekova protiv glavobolje, a čije djelovanje je namijenjeno za preko 10 sati.

(Izvor: IslamBosna.ba, Akos.ba)

Постави коментар

0 Коментари