Kemal Purišić: Naš cilj je da naši građani imaju standard koji imaju građani EU

PODGORICA - Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić, u obraćanju povodom 1. maja, Međunarodnog praznika rada, najavio je usvajanje više sistemskih zakona koji će unaprijediti radno zakonodavstvo i obezbijediti zaposlenima prava koja garantuju najviši međunarodni standardi i koja se primjenjuju u državama Evropske unije.


“Radi se o novom zakonu o radu, zakonu o pravima radnika upućenih na rad u inostranstvo, zakonu o mirnom rješavanju radnih sporova, zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju i drugim zakonima koji regulišu oblast rada. Svi ovi zakoni su urađeni kroz socijalni dijalog i podržani su od sva tri socijalna partnera – dakle i od predstavnika reprezentativnih organizacija sindikata što garantuje poštovanje prava svih socijalnih partnera. Od ovih propisa i strukturnih reformi koje sprovodimo u oblasti rada očekujemo da podstaknu nova zapošljavanja i stvore uslove za dostojanstven rad koji podrazumijeva, pored ostaloga, sigurnije radno mjesto, jednaki tretman zaposlenih, posebnu zaštitu za posebne kategorije zaposlenih, veću zaradu i uopšte pravednije uslove rada”, istakao je Purišić.
Podsjetio je da su prosječna zarada i prosječna penzija najveće u Crnoj Gori u posmatrajući region Zapadnog Balkana, ali da to nije krajnji cilj Vlade.
“Naš cilj je a naši građani imaju standard koji imaju građani zemalja članica EU, da se otvaraju nova radna mjesta za naše mlade i da se obezbijede produktivna i dostojanstvena radna mjesta za sve”, poručio je on. (Vlada Crne Gore)

Постави коментар

0 Коментари