Nova džamija u Gusinju

GUSINJE - Nova džamija nalazi se u centru Gusinja, na početku mahale Radončića, pa se najčešće po ovom najbrojnijem bratstvu u Gusinju u čijoj se mahali nalazi, naziva i Radončića džamija. 

Ovo pleme je u vrijeme podizanja ove džamije brojalo 128 kuća. Podignuta je 1897/98. godine u blizini mjesta na kojem se nalazila Pašina džamija. Plac za džamiju uvakufili su Bajro i njegov sin Hasan. U to vrijeme bila je to najmlađa džamija u Gusinju, pa se zvala Nova džamija. Bila je izgrađena od kamena, pokrivena šindrom i imala je drveno munare. Više je puta sanirana, a temeljito 1964. i 1985. godine. Džamija je srušena 2000. godine i na njenim temeljma 2001. godine podignuta je nova, sredstvima Gusinjana koji žive u SAD-u.

Danas je to veliki potkupolni objekat koji ima 200 m2 površine, osmo-ugaonu osnovu i munare odvojeno od džamije, 24 metra visoko. U podrumskom dijelu džamije (45 m2) je abdesthana, gasulhana i mokri čvor. Na spratu džamije je prostorija za imama, učionica i prostorija za administrativne poslove. Od stare džamije sačuvana je samo kamena ploča sa natpisom, zbog čišćenja i glačanja, teško čitljivim. Na njemu se jasno može pročitati godina izgradnje-1315. hidžretska godina (1897/98. po hrišćanskom kalendaru). Ploča je ugrađena s desne strane od ulazanih vrata u kupolicama pokriveno dvorište džamije.

Imami džamije bili su:
1. Hafiz Mehmed Laličić
2. Redžo Radončić
3. Ramo Kobilić
4. Sulejman Radončić
5. Alen Šabović i dr.

Izvor: „KULTURNO-ISTORIJSKO NASLJEĐE PLAVSKO-GUSINJSKOG KRAJA“ Halil R. Markišić str. 80-83.

Постави коментар

0 Коментари