Novinar “Anadolije” Adel Omeragić održao predavanje mladim kolegama u Plavu

PLAV - Novinar agencije “Anadolija” Adel Omeragić održao je juče predavanje polaznicima škole novinarstva u Plavu. On je tokom druženja sa mladim kolegama istakao da novinari, bez obzira za koji mediji radili, moraju da poštuju osnovna pravila novinarstva.

“Istinito i objektivno informisanje, pošteno izvještavanje, je nešto čega svaki novinar mora da se pridržava u svom radu. Naravno, vijesti moraju da zadovolje formu i da sadrže odgovore na pitanja: ko, šta, kad, gdje zašto, kako i da se navede izvor informacija. Ako se novinar u svom radu pridržava ovih osnovnih pravila, onda sigurno neće pogriješiti", rekao je Omeragić.


Govoreći o specifičnosti rada u agenciji “Anadolija”, Omeragić je kazao da se rad agencijskog novinara razlikuje po formi izvještavanja, ali da je suština informisanja ista kao i u drugim medijima, dati čitaocima istinitu i pravovremenu informaciju.

“Od novinara agencije se traži da brzo, prije svih, da informaciju o nekom događaju. Informacije koje pripremamo objavljujemo na našem portalu, i dostupni su građanima. Ali, naše tekstove, TV priloge, koriste i drugi mediji, koji su pretplaćeni da mogu koristiti naše sadržaje, i oni od tog materijala pripremaju priloge za emitovanje i objavljivanje. Time je naša odgovoronost, na neki način, i veća", objasnio je Omeragić, i dodao da se određeni broj medija ponaša neprofesionalno, jer često koriste njihove sadržaje bez prethodne saglasnosti i dozvole.

U okviru prezentacije, Omeragić je učenicima predstavio i novi portal o Plavu i Gusinju, www.plavgusinje.me. Pozvao je polaznike škole novinarstva na saradnju. 


Projekat “Škola novinarstva” realizuje nevladina organizacija “Apus” uz podršku Ministarstva prosvjete Crne Gore u okviru Konkursa “Danas preduzetan, sjutra izuzetan”. 

Koordinatorka projekta Selma Šarkinović je kazala da je cilj programa podizanje nivoa medijske pismenosti učenika i edukacija mladih u oblasti komunikacije, masovnih medija i novinarstva, kao i sticanje novih, osnovnih, znanja i vještina u okviru ovih oblasti.

“Među brojnim aktivnostima i radionicama, koje su planirane projektom, predviđena su i gostovanja određenih novinara koji će budućim mladim kolegama prenijeti svoja iskustva. Tomom druženja sa našim kolegom i sugrađaninom Adelom Omeragićem, učenici su imali priliku da čuju i da se bliže upoznaju sa specifičnostima novinarske profesije iz ugla agencijskog izvještavanja", istakla je Šarkinović, i napomenula da je za naredni period planirana je i posjeta učenika Fakultetu političkih nauka-odsjek za novinarstvo.

Постави коментар

0 Коментари