Pohodom na vrh Tromeđe počela ljetnja turistička sezona u parku Prokletije

PLAV - Planinarskim pohodom na vrh Tromeđe, po snijegu i vjetru, 1. maja ove godine, skijaši su predali Prokletije planinarima i katunjanima, čime je simbolično otvorena ljetnja turistička sezona u Plavu i Nacionalnom parku Prokletije, saopšteno je danas iz Nacionalnih parkova Crne Gore.
“Osamdesetak skijaša, bordera i planinara se okupilo u Plavu i krenulo prema Bogićevici i Tromeđi. Po snijegu i vjetru, uz veoma niske temperature učesnici pohoda osvojili su prokletijski vrh. Tako je ljetnja turistička sezona na Prokletijama i Plavu po treći put zaredom počela prvog maja skijanjem sa vrha Tromeđe, gdje se spajaju tri zaštićena područja i granice Crne Gore, Kosova i Albanije. Nakon pohoda u planinarskom domu Motokros kluba organizovan je tradicionalni ručak za sve goste”, naveli su u NPCG.
Glavna aktivnost u Nacionalnom parku je planinarenje, a posjetioci se uglavnom uspinju na Volušnicu i Popadiju, dva vrha odakle se pruža predivan pogled na cijeli park.
“Više od 50 vrhova doseže visinu od preko 2.000 metara, a čak njih 20 više je od 2.500 metara”, dodaju u NPCG.
Uspon na Tromeđu, na 2.366 metara nadmorske visine, organizovali su NP Prokletije, TO Plav, Ski klub Bogićevica, te planinarska društva „Hrid“, „Karanfili“ i „Prokletije“.
Nacionalni park je osnovan 2009. godine. Reljef Prokletija je razuđen i fascinira visovima, klisurama, strmim padinama, riječnim dolinama alpskog tipa i brojnim vrhovima preko 2.000 metara nadmorske visine. Park krase veći i manji vodotoci, vrela i izvori pitke i mineralne vode, rječice i lednička jezera, među kojima se ljepotom izdvaja Hridsko jezero.
Prokletije, čiji naziv upućuje na netaknutu divljinu i nepristupačne vrhove, nalaze se na tromeđi Crne Gore, Kosova i Albanije. Kao krajnji jug Dinarida, razuđenim vijencem vrhova, ukrštenim grebenima, brojnim procjepima i cirkovma i dubokim dolinama koje ih presjecaju, navele su geologa i putopisca Ami Bouea da ih sredinom XIX vijeka nazove „Alpima na jugu Evrope“. (Izvor: CDM)

Постави коментар

0 Коментари