Tri godine postojanja omladinskog košarkaškog kluba „Balkanski ris“ iz Plava

PLAV  - Omladinski košarkaški klub „Balkanski ris“ iz Plava danas obilježava tri godine rada i postojanja. Oko stotinu dječaka i djevojčica koji trenutno brane boje kluba najveći su njihov uspjeh. Iako je takmičarska sezona završena, u klubu teku pripreme za nastupe na turinirima i učešće na košarkaškim kampovima.


Predsjednik kluba Emir Feratović ističe da su zadovoljni postignutim rezultatima, i posebno naglašava da su tome, osim djece, najviše doprinijeli roditelji koji su od početka imali povjerenje u ideju o pokretanju kluba.
„Početak nije bio lak. Sjećamo se prvih treninga kada je bilo oko desetoro djece. Ali, rad trenera, prije svega, doveo je do toga da klub danas broji oko 100 aktivnih članova, dječaka i djevojčica različitih uzrasta. Jedan od najvećih problema sa kojima smo se sreli na početku je bio obezbjeđivanje termina za treninge. Ali, zahvaljući razumijevanju direktora srednje škole Rifata Balića, koji nam je od starta pružio pomoć u vezi korišćenja sale za treninge i odigravanje utakmica, uspjeli smo da u kontunuitetu realizujemo sve planirane aktivnosti”, kaže Feratović.

Govoreći o imenu kluba, Feratović ističe da na taj način žele i da skrenu pažnju na ugroženost balknskog risa.
„Naš klub nije samo košarka. Svako naše putovanje i utakmice nose priču o Plavu, Gusinju i
Prokeltijama. Želimo da javnosti skrenemo pažnju na ugroženost balkanskog risa koji živi na
ovom području, a da djeci kroz ostale aktivnosti kluba unapređujemo svijest o potrebi zaštite
i čuvanja životne sredine, ali i o promociji turističkih potencijala”, priča Feratović.

Takmičenje u košarkaškoj ligi zahtijeva i određena finansijaska sredstva. Da situacija nije laka, svjedoče u upravi ovog kluba.
“Pa, vrlo je teško. Što bi naš narod rekao „preturajemo se“. Treneri Donko Dašić i Irfan Redžepagić rade volonterski, a istovremeno su i vozači i ekonomi, a tokom putovanja brinu o djeci kao roditelji. Klub se samofinansira od članarina koje su nedovoljne da pokriju sve troškove. Samo za organizaciju i odigravanje jedne utakmice, u prosjeku nam je potrebno od 150-200 eura. Sponzore nemamo, a od Opštine smo za prethodnu takmičarsku sezonu dobili samo 300 eura. Očekivali smo da će dijaspora prepoznati značaj kluba, nažalost, ta podrška je izostala tokom sve tri godine”, ističe Feratović.


Klub je tokom prošle sezone odigrao oko 70 zvaničnih mečeva. Nastupale su četiri selekcije – tri muške i jedna ženska selekcija.
“Iz svega ovoga se može doći do zaključka o dijelu godišnjih troškova kluba. Osim ovih, klub ima i brojne dodatne izdatke. Napomenućemo da samo za jedan sat treninga treba izdvojiti 15 eura, a mi treniramo svaki dan po dva sata, a i to je nedovoljno za ovoliki broj selekcija”, kaže Feratović.


Na pitanje da li bi zbog problema s finansijama klub mogao da prestane sa radom, iz uprave odgovaraju:
„To ni pod razno! Bez obzira na sve poteškoće i probleme sa kojima s susrećemo, Balkanski ris će da postoji. Prvi smo klub u opštini koji je uspio da zadovolji rigorozne uslove za preregistraciju i usklađivanje rada sa novim Zakonom o sportu. Imamo svoju kancelariju, svoje skromno kombi vozilo koje je staro 25 godina, ali nas za sada dobro služi. A često nam majstor Alen Deljanin ne naplaćuje usluge popravke i servisiranja”, ističu u upravi ovog kluba.


Za ljetnji period planirane su nove aktivnosti. Zbog radova na renoviranju dvorane neće moći da treniraju u dorani, ali će raditi na dostizanju fizičke spreme.
„Potrudićemo se da spremni uđemo u sezonu, iako ćemo biti hendikepirani nedostatkom treninga u dvorani. Po planu i programu za ovu sezonu imamo nove selekcije, jednu mušku- mlađi pioniri i jednu žensku-pionirke. Hoćemo li moći to da pokrijemo finansijski i da nastupimo sa šest selekcija ostaje vremenu da pokaže, a mi smo dali obećanje djeci da ćemo dati sve od sebe za njih. U skorije vrijeme bi mogli da prijavimo i seniorsku ekipu obzirom na to da ćemo ove sezone imati fantastične juniore. Ali, kad god pomenemo proširenje i jače ambicije sjetimo se kako stojimo finansijski, i to je uvijek prepreka za razvoj i dokazivanje naših mladih sportista”, navode u upravi kluba.

Kako ističu, ponosni su što uspjeli da iznjedre košarkaškog sudiju  Armina Šiljkovića, koji sada sudi pod okriljem košarkaškog saveza Crne Gore.
“Desetak naših članova je pohađalo seminar i obučili su se za pomoćne sudije. U razvoju kluba takođe imamo jednu smetnju, a to je nedostatak stručnog kadra. Toliko selekcija sa samo dva trenera predstavlja ogroman teret za njih. Pošto nismo u mogućnosti da dovedemo trenera koji bi nam pomogao u radu, nadamo se da će uskoro neko od naših članova pokazati ambicije da se bavi trenerskim poslom u čemu ćemo mu mi itekako izaći u susret i pomoći da dobije prvu licencu”, poručuje Feratović.

Постави коментар

0 Коментари