Večeras počinje mjesec objave: Zašto se posti ramazan, njegov istorijski značaj i zanimljivosti

GUSINJE - Večeras nastupa mjesec objave ili Ramazan, a u ponedjeljak izlaskom sunca počinje prvi dan posta svetog mjeseca. Post predstavlja treći stub islama, a muslimani u Ramazan ulaze večerašnjom teravijom u džamijama.


Svaki punoljetan, zdrav, slobodan musliman dužan je postiti čitavih mjesec dana od zore do zalaska sunca.
Obaveza muslimana je da se izlaskom sunca posveti odricanju od hrane i pića, kao i drugih radnji koje narušavaju balans vjere. Tokom mjeseca, muslimani bi trebali provesti vrijeme kroz razumljivo izučavanje Kur'ana, klanjanje teravih-namaza, zajedničke iftare i sehure.

Ramazan je odabran zbog svog značaja u istoriji islama. Naime, objava Kur'ana počela je u mjesecu Ramazanu 611. godine, a završena je smrću Muhammeda, a.s., 632. godine.
Svrha postepenosti objavljivanja Kur'ana i sukcesivnog nastajanja propisa bila je u tome što je Kur'an pratio događaje, potrebe društva i stepen svijesti društva, specifično muslimana.

U Ramazanu je najodabranija noć Lejletu-l-kadr u kojoj je počelo spuštanje Božje objave i noć lejletu-l-Bedra.
Ramazan je zanimljiv i zbog toga što se iz godine u godinu pomjera za deset dana, s obzirom da je hidžretski kalendar lunarni, a ne sunčev kalendar. Tako vrijeme ramazana obiđe "krug po godini" svakih 36 godina.

Ramazan ove godine počinje u ponedjeljak, a završava se 3. juna, a prvi dan Ramazanskog bajrama je utorak, 4. juna.

Постави коментар

0 Коментари