Gusinje, Andrijevica i Petnjica nemaju nijednu banku: Za svoj novac moraju u druge gradove


Od pet opština na sjeveroistoku Crne Gore, njih tri nema nijednu bankarsku filijalu, pa čak ni bankomat, tako da su zaposleni, penzioneri i privatni preduzetnici iz tih opština prinuđeni su da skoro svakodnevno idu u susjedne gradove zbog bankarskih usluga.

Gusinje
Pored Andrijevice, banke nemaju još ni opštine Petnjica i Gusinje.

Predsjednik Partije za Gusinje i odbornik u lokalnom parlamentu Rusmin Laličić kaže da zbog privatnih potreba, kao vlasnik stomatološke ordinacije, putuje svaki drugi dan do Berana, pedeset kilometara u jednom pravcu.
„Ja sam kreditno vezan za jednu banku koja nema svoju filijalu u Plavu. Zato moram ići u Berane i tamo predajem pazare. Morao bih to raditi svaki dan, ali eto, činim to svaki drugi, jer je i to vrlo naporno i finansijski neisplativo“, kaže Laličić.

Laličić
On objašnjava da se sa istim problemom suočavaju svi privatni preduzetnici u Gusinju, kojih, kako kaže, nije malo.
„Gusinje ima oko hiljadu penzionera i zaposlenih. Većina njih za lična primanja ide u Plav, pod uslovom da tamo postoji njihova bankarska filijala. Znam da ja nijesam jedini koji putuje u Berane, jer tamo ima desetak banaka“, kaže Laličić.

On smatra da su lokalne vlasti morale nešto da učine i da se založe da se što hitnije u Gusinju otvori makar jedna banka.

Predsjednica opštine Gusinje Anela Čekić (DPS) nije odgovarala na telefonske pozive. Ona je prije političke funkcije, do osnivanja opštine Gusinje, bila direktorica jedne bankarske filijale u Plavu.

Opština Gusinje svoj poslovni račun ima u Plavu, i takođe za svaku potrebu moraju putovati deset kilometara do susjednog grada.

Tekst i foto: Vijesti

Постави коментар

1 Коментари

  1. Svašta molim vas da nema banke prije Berana a šta kada si star bolestan a ako nemaš pare za kartu pa uradite nešto po tom pitanju čelnici jaki ste

    ОдговориИзбриши