Na Festivalu dječijeg i nastavničkog stvaralaštva treće mjesto za ekipu OŠ “Hajro Šahmanović”

PLAV - Svi učenici III-1 odjeljenja JU OŠ "Hajro Šahmanović" kao i njihovi mentori koji su učestvovali na 15. Međunarodnom festivalu dječijeg i nastavničkog stvaralaštva "Kreativna čarolija"  u Banja Vrujci, opština Mionica, u kategoriji kratkog filma, osvojili su treće mjesto u konkurenciji od preko 30 filmova.


Na ovom 15. Međunarodnom festivalu, koji je održan 25. maja, učešće je uzelo preko 4.000 djece predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta. U pet kategorija učestvovalo je više od 500 škola iz zemlje i inostranstva. Učenici iz Plava su bili jedini finalisti iz Crne Gore. Njihovi mentori bili su Sajma Feratović i Adis Pejčinović.


Ovaj festival predviđa takmičenje u 5 kategorija za učenike i jednu kategoriju za nastavnike. Takmičarske kategorije za učenike su: literarno, filmsko, dramsko, muzičko i likovno stvaralaštvo, dok su se nastavnici takmičili u bejsedništvu.

Uslovi konkursa za snimanje filma su jasno defisani, gdje se tražilo da film bude u trajanju od 4 minuta, sniman na nivou najviše jednog odjeljenja telefonom ili kamerom, na unaprijed zadatu temu (Čarolija mreže prijateljstva briše granice). Snimljeni i montirani material je postavljan na youtube platformi.


Film je zamišljen da se tekstom obuhvati jedan djelić onoga što djeca uče na redovnoj nastavi. Sniman je na 5 lokacija i to: u prostorijama škole, u etno muzeju Kula Redžepagića, Plavskom jezeru kao i putem ka Muzeju i jezeru kao i u kući  glavne glumice (učenice).


Mentori III-1 odjeljenja su za potrebe promovisanja rada učenika uradili i revijalnu varijantu filma (8 min 30 sek) koji  je uz podršku škole i Centra za kulturu iz Plava premijerno prikazan u velikoj sali Centra za kulturu, a u saradnji sa direktorom Medrese “Mehmed Fatih” Fuadom Čekićem film je prikazan i u prostorijama te škole.

Odlazak na takmičenje predstavnika škole finansirao je Sekretarijat za opštu upravu i društvene djelatnosi, kao i par roditelja koji su u svojoj režiji pružili podršku ekipi u Banji na samom danu Festivala i doprinijeli da podrška broji 15 članova. 

Scenario i tekst - Sajma Feratović, prof. razredne nastave
Snimanje i montaža - Adis Pejčinović, professor informatike,
Odabir muzike – Alen Čekić, prof.muzičke kultureПостави коментар

0 Коментари