Oko 80 odsto djece u Plavu pohađa predškolsko obrazovanje

PLAV - Obuhvat djece predškolskim obrazovanjem u Plavu dostigao je oko 80 odsto, što je veliki porast, poručeno je danas u okviru Dana otvorenih vrata vrtića u Plavu koji je održan u sklopu kampanje “Zablistaću u vrtiću”.

Roditelji i djeca bili su u prilici da se upoznaju sa radom vrtića, razgovaraju sa vaspitačima i informišu se na koji način se vrši upis.

Foto: Ministarstvo prosvjete

Izrazivši zadovoljstvo zbog povećanja obuhvata djece predškolskim obrazovanjem u Plavu, direktorica JPU “Dječiji vrtić Plav”, Minela Markišić rekla je da ove godine ustanovu pohađa 305 djece raspoređene u 10 vaspitnih grupa, od kojih osam radi na crnogorskom, a dvije na albanskom jeziku. U sklopu vrtića rade dvije vaspitne jedinice, u Murinu i Gusinju.

Markišić je istakla da se uprava vrtića zajedno sa Ministarstvom prosvjete trudi da stvori što bolje uslove za djecu, te naglasila da je prošle godine zamijenjena stolarija u objektu. Ona je podsjetila da je Ministarstvo najavilo gradnju novog vrtića u Plavu, koji je, kako je ocijenila, neohodan gradu.

Foto: Ministarstvo prosvjete

Kampanja „Zablistaću u vrtiću“ organizuje se drugu godinu za redom, a cilj je povećanje upisa djece u vrtiće. Kampanja je naročito fokusirana na sjeverne gradove u kojima je upis nešto slabiji. 

Ovogodišnji podaci govore da je obuhvat djece predškolskim obrazovanjem u Crnoj Gori za posljednje četiri godine povećan sa nešto preko 50 odsto na oko 73 odsto. Ministarstvo prosvjete će kampanjama i poboljšanjem uslova kroz obnovu infrastrukture nastaviti da radi na dostizanju cilja kojem teže sve zemlje Evropske unije, a to je 95 odsto upisa u predškolske ustanove.

Постави коментар

0 Коментари