Prokletije dio pješačkih tura kroz region


Zadivljujuće prirodne ljepote Prokletija, smještenih između Albanije, Kosova i Crne Gore, kao i živopisne legende, usmena istorija, pjesme, igre, rukotvorine i kuhinja lokalnih zajednica koje žive u udaljenim planinskim selima, od sada će biti dio pješačkih tura koje prolaze kroz cijeli region.

Foto: CZIP

Institut za politike javnog i privatnog sektora (IP3), kao korisnik bespovratnih finansijskih sredstava za turizam koje dodjeljuje Vijeće za regionalnu saradnju (RCC), a finansira Evropska unija, napravio je projekat u kojem su Prokletije dobile i kulturološku komponentu uobičajenih tura avanturističkog turizma.

Projekat je predstavljen danas u Tirani, a Institut je sagledao ovo ogromno kulturno nasljeđe i pretvorio ga u turistički proizvod koji su nazvali kulturološkom turom po Prokletijama - Accursed Cultour.
"Ovim projektom će lokalne zajednice biti uključene u industriju turizma, a poboljšaće im se i kvalitet života, jer će imati dodatne prihode od pružanja usluga posjetiocima", rekla je Snježana Derviškadić, vođa projektnog tima za razvoj i promociju turizma pri Vijeću za regionalnu saradnju.

Kulturološka tura po Prokletijama biće promovisana kroz brošuru i video kojim se predstavlja kulturno nasljeđe regiona, posebnu Internet stranicu, kao i kartu planova puta koja će se moći preuzimati i pratiti. Osim toga, Institut za politike javnog i privatnog sektora upoznao je vodiče i tur operatore sa novim planovima puta i tumačenjem materijalnog i nematerijalnog nasljeđa kroz pripovjedanje, te im tako omogućio da proaktivno promovišu novu rutu i vode turiste.
"Prokletije su već neko vrijeme prepoznate kao atraktiva destinacija avanturističkog turizma. Međutim, veliki dio onog što ova planina ima da ponudi bio je zapostavljen. Isticanjem kulturnog nasljeđa planine i njegovim uvrštavanjem u regionalnu turističku ponudu nadamo se da ćemo zaštititi ovo nasljeđe i spasiti ga od zaborava. Takođe se nadamo da će iskustvo onih koji posjećuju planinu biti bolje, kao i da će lokalne zajednice postati važni subjekti u sektoru turizma", rekla je Romina Sahiti, voditeljica projekata u Institutu za politike javnog i privatnog sektora.

Постави коментар

0 Коментари