U Gusinju predstavljena izložba crteža “Pušenje ili zdravlje, odlučite sad”

GUSINJE - Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR) u saradnji sa Opštinom  Gusinje i JU Centar za kulturu Gusinje organizovalo je povodom 31. maja - Svjetskog dana borbe protiv pušenja izložbu crteža na temu „Pušenje ili ZDRAVLJE, odlučite sad!” u holu Centra za kulturu Gusinje, koju je otvorila predsjednica Opštine Gusinje Anela Čekić.


Povod za izložbu bio je Svjetski dan borbe protiv pušenja, koji se u svijetu obilježava odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija još od 1988. godine.

Dokazano je da duvan štetno djeluje na ljudsko zdravlje, tako što učestvuje u nastanku mnogih bolesti (dokazana je direktna veza između raka pluća i pušenja duvana, zatim astme, emfizema, hroničnog bronhitisa, oboljenja kardivaskularnog sistema, infarkta srca, moždanog udara i drugih bolesti).Od posljedica pušenja kao jedne od najtežih bolesti zavisnosti samo u prethodnoj godini, kako navodi Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u svijetu je umrlo preko šest miliona, a u Crnoj Gori preko 1.500 ljudi.


Ova interesantna izložba pored promocije nepušenja, kao zdravog načina života ima i svoju edukativno - preventivnu funkciju. Izložba koja se priređuje treba da posluži kao jedan vid prevencije, da građani na jedan drugačiji  način vide sve negativne strane pušenja po zdravlje. Naglašavamo da pušenje predstavlja takođe i veliki materijalno - finansijski udar na budžet i džep pušača i njegove familije. “Pušenje (u prostoru kojem je to zabranjeno, a tih prostora po Zakonu je veliki broj) predstavlja istovremeno i nepoštovanje crnogorskog Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda iz 2004. godine i njegovih Izmjena i dopuna iz 2011., 2012. i 2016. godine”, saopšteno je iz crnogorskog društva za borbu protiv raka.

Постави коментар

0 Коментари