U toku velike pripreme pred Evropsko prevenstvo u fly fishing-u

foto Radio Berane


Crna Gora će od 1. do 7. jula biti domaćin Evropskog prvenstva u fly fishing-u, koje će biti održano u Beranama, Plavu i Andrijevici. Od pet sektora jedan će biti u Beranama, tri u Plavu i jedan u Andrijevici.
Predsjednik Sportsko ribolovnog kluba “Lim”, Milutin Mićović, istakao je da je ovo najveći događaj otkad mušičarenje postoji u Crnoj Gori i da se za učešće do sada prijavilo 20 reprezentacija.
“Svaka reprezentacija ima po pet članova, pa će u Beranama biti održano pet sesija. Dvije sesije će se odvijati 3. jula, jedna 4. i još dvije 5. jula. Organizacija je veoma zahtjevna, samim tim, što dolazi 20 evropskih reprezentacija, tako da moramo biti spremni na sve. Za razliku od drugih evropskih zemalja, mi imamo dodatne probleme u organizaciji zbog toga što nemamo kulturu odlaganja otpada. U saradnji sa Opštinom Berane koja je prepoznala ovaj događaj kao veoma značajan za sam grad, krenuli smo u akciju uređenja divljih odlagališta otpada”, rekao je on.
foto Radio Berane

Mićović je podsjetio da je predsjednik opštine formirao komisiju koja je obišla teren i utvrdila deset kritičnih lokacija, gdje se vrši nelegalno odlaganje otpada.
“Za tri lokacije su glavni krivci privredni subjekti, koji posluju u blizini obilaznice. U saradnji sa Komunalnom policijom obišli smo te privrednike i naložili im da ukolne otpad i revitalizuju te površine. Ostatak će Opština urediti u saradnji sa Komunalnim preduzećem i Agencijom za izgradnju i razvoj Berana. U protekla tri dana smo odvezli preko 20 kamiona različitog komunalnog otpada. Odradili smo dvije velike i jednu manju lokaciju”, kaže Mićović i dodaje da danas rade na još jednoj velikoj lokaciji.
Za preostale tri lokacije, prema njegovim riječima, nije im potrebna teška mehanizacija, ali će ih urediti u saradnji sa Komunalnim preduzećem i Agencijom za izgradnju i razvoj Berana.
“Na revitalizaciji tih površina juče je nasuto preko 50 kamiona radne zemlje kod Vatrogasnog doma, dok je neophodno još 100-ak komiona na tom potezu, gdje će se zasaditi travnati pokrivač, a u planu je i zasad drvoreda”, istakao je predsjednik SRK “Lim”.
Klub na čijem je čelu započeo je uređenje obala, imali su dvije – tri manje akcije gdje je svakodnevno sakupljan komunalni otpad.
foto Radio Berane

“Glavni problem predstavlja otpad u koritu Lima koji sad ne možemo ukloniti zbog velikog vodostaja. Zato smo zakazali građansku akciju za koju imamo najavu od Komunalnog i Agencije da će nam izaći u susret sa lakom mehanizacijom. Imamo najavu učešća sportskih klubova sa punoljetnim članovima, moto klubova “Vitezovi” i “Sokolovi”, NVO “Sjeverna zemlja” i NVO “Ekološka akcija”, naglasio je Mićović.
Naziv ove akcije je “Čist Lim, čist obraz” koja počinje 15. juna, u deset časova. Iz SRK “Lim” apeluju na građane da u periodu održavanja Evropskog prvenstva ne koriste kupališta koja se nalaze na potezu od ušća Bistrice do Talumskog mosta.

TEKST PREUZET SA SAJTA RADIOBERANE.ME      Andrija Turčinović / Snežana Milić


Постави коментар

0 Коментари