Istraživanje u Crnoj Gori: Svaki četvrti učenik ide u kladionicu, svaki peti konzumira cigarete

PODGORICA - Skoro 40 posto učenika završnih razreda osnovne škole i srednjoškolaca u Crnoj Gori koriste alkohol, rjeđe ili češće, dok gotovo svaki četvrti učenik ide u kladionicu, pokazalo je istraživanje ombudsmana pod nazivom "Djeca i bolesti zavisnosti u Crnoj Gori.


Imajući u vidu značaj zdravlja djece za njihov razvoj i društvo u cjelini, kancelarija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda sprovela je anketno istraživanje kako bi se utvrdila rasprostranjenost bolesti zavisnosti kod djece osnovnoškolaca i srednjoškolaca u Crnoj Gori. 

Istraživanjem je obuhvaćeno hiljadu ispitanika, od toga 342 iz 37 osnovnih i 658 ispitanika iz 25 srednjih škola. 

Rezultati ukazuju da, manje ili vise učestalo, preko 37 posto ispitanih učenika koristi alkohol, a da svaki peti koristi cigarete.
“Rizičan period ponašanja učenika počinje u šestom razredu osnovne i traje do drugog razreda srednje škole”, kazala je Snežana Mijušković, zamjenica ombudsmana na današnjoj konferenciji. 

Istraživanje je pokazalo da više od 11 posto učenika koristi marihuanu,a njih osam odsto teške droge. Preko 25 odsto učenika iznosi stav da je do droge, ukoliko se želi doći, potrebno od pola do nekoliko sati. Po procjeni učenika, veći je stepen dostupnosti lakih droga na primorju u odnosu na centralni region, dok je na sjeveru dostupnost izražena u manjem stepenu. Podaci ukazuju da je razlika između učenika i učenica kada je riječ o korištenju teških droga, zanemarljiva, a interesantno je da su i razlike između osnovne i srednje škole, kao i između razreda, veoma male. 

Kada je alkoloh u pitanju, među djecom se u najvećoj mjeri konzumiraju pivo, vino i žestoka pica. 

Nikšić je kao grad označen među najrizičnijim u pogledu konzumacije lakih droga i alkohola među učeničkom populacijom.

Istraživanje je pokazalo da učenici veliki dio slobodnog vremena provode koristeći internet, dok je samo jedna trećina ispitanika odgovorila da se bavi sportom.

Tekst i foto: Anadolija

Постави коментар

0 Коментари