Nema isključenja vode i struje bez odluke suda

PODGORICA - Ako građani imaju dug koji datira od prije polovine 2017. godine, Elektroprivreda (EPCG) i Vodovod mogu predati tužbu Osnovnom sudu i neće moći da ih isključe sa mreže sve dok sud ne donese odluku u tom sporu, piše Dan.


Predloženim izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača, distributeri vode, struje i komunalnih usluga neće moći da isključe potrošače sa mreže zbog duga, sve dok se iznos duga osporava u sudskom ili upravnom postupku, a potrošač redovno izmiruje nesporne iznose računa, piše u predlogu koji je Vlada, odnosno resorno Ministarstvo ekonomije dostavilo u skupštinsku proceduru.

Ovo se prije svega odnosi na dug za struju, vodu ili komunalne usluge stariji od dvije godine, koji će, nakon usvajanja predloga izmjena i dopuna distributer morati da posebno iskaže na računu. Dakle, ako građani imaju dug koji datira od prije polovine 2017. godine, Elektroprivreda (EPCG) i lokalni vodovod mogu da predaju tužbu Osnovnom sudu i neće moći da ih isključe sa mreže sve dok sud ne donese odluku u sporu. Takođe, EPCG i vodovodi ne mogu da uslovljavaju potrošače ponovnim priključenjem sve dok sud tako ne kaže. Građani, odnosno potrošači, godinama najviše pritužbi imaju na isključenje sa elektromreže.

Постави коментар

0 Коментари