Srednjoškolci iz Plava osvojili drugo mjesto na kvizu "Eumetrija"

PODGORICA - Učenici SMŠ "Bećo Bašić" iz Plava Marko Bolević, Adel Markišić i Belma Markišić, zajedno sa mentorkom Asminom Omeragić, osvajači su drugog mjesta na kvizu "Eumetrija", čiji je cilj podizanje nivoa znanja o Evropskoj uniji.


Tim povodom, finaliste kviza danas je ugostio ministar prosvjete Damir Šehović. Čestitajući predstavnicima pobjedničkih ekipa i njihovim mentorima, ministar je rekao da su učešćem u kvizu pokazali da razumiju vrijednosti Evropske unije, što je od posebne važnosti za našu zamlju koja i sama teži tom sistemu vrijednosti.
“Osim što vas možemo smatrati promoterima evropskih vrijednosti u Crnoj Gori, pripremom za kviz i samim učešćem, uradili ste nešto korisno za sebe, jer kao mladi ljudi trebalo bi da budete svjesni da ćete funkcionisati u vremenu promijenjenih okolnosti, u vremenu u kojem će Crna Gora, uvjeren sam, biti dio porodice evropskih naroda, te će vam znanje koje ste stekli donijeti prednost u odnosu na vašu generaciju”, poručio je Šehović.

On je pohvalio njihov trud i odricanje kako bi se posvetili kvizu koji spada u vannastavne aktivnosti, podsjetivši da Ministarstvo prosvjete ovakav napor cijeni i da je uspostavljanjem Fonda za kvalitet i talente, u okviru kojeg kojeg se vrednuju ovakvi uspjesi, to i pokazalo.

Pobjednički tim posjetiće Brisel u septembru, gdje će se upoznati sa načinom funkcionisanja institucija EU, dok je ministar drugoplasiranoj ekipi uručio računare, a svi učenici i mentori dobili su prigodne poklone.

Kviz je realizovao CGO u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, Ministarstvom sporta, EU info centrom i Televizijom Vijesti, a emitovan je u junu ove godine. Cilj kviza je bio pružanje doprinosa prihvaćenosti i legitimnosti procesa evropskih integracija u Crnoj Gori kao i podizanje nivoa znanja, informisanosti i zainteresovanosti srednjoškolaca za Evropsku uniju, način njenog funkcionisanja i javne politike.

Постави коментар

0 Коментари