U Podgorici održan novi protest protiv gradnje mini hidroelektrana u Crnoj Gori

PODGORICA - Predstavnici više ekoloških organizacija u Crnoj Gori, zajedno sa mještanima iz Plava, Berana, Šavnika, Bijelog Polja i Nikšića, danas su se okupili ispred Ministarstva ekonomije, gdje su zatražili da nadležni konačno uvedu moratorijum na izgradnju mini hidroelektrana u Crnoj Gori.

Okupljeni su u flašama donijeli vodu sa rijeka Lještanice, Bukovice i Vinicke, gdje je u toku ili je planirana izgradnja mini hidroelektrana. 

Foto: AA
Prema informacijama organizacije Green home, broj izdatih koncesija i projekata za gradnju mini hidroelektrana u Crnoj Gori je oko 80, a do sada je izgrađeno 13 mini hidroelektrana, dok je u fazi izgradnje do deset novih. 

Nataša Kovačević iz ekološke organizacije Green home podsjetila je okupljene da je iz Evropskog parlamenta kroz rezoluciju saopšteno da izgrađene mini hidroelektrane kao i one koje su u postupku izgradnje nisu urađeni po evropskim standardima i međunarodnim konvencijama. 
„Ministarstvo ekonomije radi reviziju ugovora za izgradnju mini hidroelektrana, međutim, ne znamo po kojim se to kriterijumima radi. Više puta smo mogli da čujemo od predstavnika Vlade da je moratorijum na izgradnju novih hidro elektrana na neki način već uveden. Smatramo da je riječ o spekulaciji, jer smo prije tri sedmice imali izdavanje urbanističko-tehničkih uslova za rijeku Lještanicu. O kakvom onda mi moratorijumu govorimo? Moratorijum predstavlja obustavljanje izdavanja svih dozvola“, kazala je Kovačević. 

Ramo Gutić iz Plava, gdje su već izgrađene dvije mini hidroelektrane, kazao je da je Evropski parlament usvojio rezoluciju i izrazio zabrinutost zbog načina izgradnje mini hidroelektrana u Crnoj Gori. 
„Izvori, rijeke i jezera su najvažniji turistički potencijal sjevera Crne Gore i niko nema pravo da ih uništava radi profita odabranih pojedinaca i novokomponovanih bogataša bliskih centrima moći. Vlada i Skupština moraju preuzeti odgovornost za rušilački pohod na rijeke. Čista voda je resurs koji već danas više vrijedi nego nafta. Umjesto da otvaramo pogone za pakovanje vode, pojedinci žele da naše rijeke strpaju u kancerogene cijevi i unište poljoprivredu i turističke potencijale“, istakao je Gutić. 

Foto: AA
Sredinom maja predstavnici nevladine organizacije “Green Home”, u saradnji sa više nevladinih organizacija iz Crne Gore, Skupštini su predali preko 6.300 potpisa kojima se traži trajno zaustavljanje izgradnje malih hidroelektrana u Crnoj Gori, međutim, kako su istakli, do danas nisu dobili nikakav odgovor.

Tekst i foto: Anadolija

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole

Постави коментар

0 Коментари