Bajramska čestitka reisa Rifata ef. Fejzića

Rifat ef. Fejzić (Foto AA) 


Draga braćo i sestre,
Pred nama je veliki praznik - Hadžijski kurban bajram. Priča o kurbanu kreće od samog nastanka ljudskog roda i sinova Ademovih, a.s., Habila i Kabila.

Svojom pravednošću Allah, dž.š., prima Habilov kurban, a odbija Kabilov zbog njegove pohlepe i sebičnosti. Međutim, nakon što je Uzvišeni ukazao na dobro i zlo, čovjeku je ostavio slobodu izbora.

Tako Kabil birajući zlo oduzima život nevinom bratu i pada prva ljudska i bratska krv na zemlji. Dakle, dunjalučka sudbina nije Allahova, dž.š., kazna, niti nagrada, već iskušenje i prilika za dostizanje Njegove milosti i vječne nagrade. Taj teret nosili su i Božiji poslanici iako su bili najodabraniji iz ljudskog roda. Imamo primjer kušnje Ibrahima, a.s., na koji nas podsjeća i ovaj Bajram. Njegovoj odlučnosti da u ime Boga žrtvuje najdraže Allah, dž.š., se smilovao kurbanom kakvog danas prinosimo. Bila je to poruka da se u vjerskom i civilizacijskom sistemu ne može žrtvovati čovjek, kako se to radilo u paganizmu.

Potvrda svetosti ljudskog života značila je prekretnicu iz varvarstva ka uspostavljanju humanog poretka na Zemlji.

Istu poruku nosi i hadž, obred koji je, takođe, vezan za bajram. Milioni hadžija svjedoče jednakost stečenu rođenjem i ideal ravnopravnosti bez obzira na razlike u rasi, porijeklu, rodu ili društvenom statusu.

Pa ipak, svijet u kojem živimo pun je razlika i nepravde. Nijedan savremeni društveno politički sistem nije uspio uspostaviti potpunu pravdu i blagostanje. Međutim, vjera u Boga i Njegovu apsolutnu pravdu
jesu nada i inspiracija svima nama da se za nju nepokolebljivo zalažemo i na ovome svijetu.

Dragi vjernici,
Neka ovaj Bajram otvori vrata radosti u našim domovima i srcima za sve ljude. Neka nam osvijetli put napretka i sreće na oba svijeta.

Neka naše molitve u Bajramu budu primljene i neka nas Allah, dž.š., pomogne da se mijenjamo na bolje.

Moleći Uzvišenog Gospodara za mir, slobodu i pravdu u svijetu, svim muslimankama i muslimanima u
zemlji i dijaspori čestitam Bajram!
Bajram šerif mubarek olsun! Gezuar Kurban bajramin!

Постави коментар

0 Коментари