HIV-om zaražena 221 osoba, za godinu preminule dvije

PODGORICA- U Crnoj Gori na kraju prošle godine sa virusom HIV-a, koji izaziva sidu, živjela je 221 osoba, od kojih 196 muškaraca i 25 žena, pokazuju poslednji podaci Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Foto: rtcg.me
Iz Instituta navode da su u prošloj godini od posledice side (AIDS) preminule dvije osobe, dok su registrovali 23 novooboljela građanina za godinu.
"Od početka epidemije 1989. godine do kraja 2018. godine, u Crnoj Gori je registrovano 277 osoba inficiranih HIV-om, od kojih je 136 osoba, u momentu otkrivanja infekcije, bilo u stadijumu AIDS-a (49 odsto svih registrovanih HIV pozitivnih osoba), a njih 141 su bili ili u asimptomatskoj fazi ili u simptomatskoj non-AIDS fazi HIV infekcije", kazali su iz IJZ, prenosi Dan.
Navodi se da je u istom periodu (od 1989) 56 osoba umrlo od AIDS-a.
"Prema podacima iz Registra, na kraju 2018. godine u Crnoj Gori je sa HIV-om živjela 221 osoba (196 muškaraca i 25 žena), što čini da je prevalencija ove infekcije u Crnoj Gori 0,03 odsto", rekli su iz Instituta.
Kako su istakli povećanje svijesti o korisnosti testiranja na HIV i hepatitis vodi ka ranom otkrivanju infekcije, ranijem započinjanju liječenja i unapređenju kvaliteta života inficiranih osoba, a ujedno i smanjuje troškove zdravstvene zaštite i liječenja.
Iz Instituta navode da je bolje znati svoj HIV/hepatitis status što ranije, jer rano započinjanje liječenja može poboljšati kvalitet života, produžiti očekivano trajanje života i smanjiti mogućnosti prenosa infekcije na zdrave osobe.
"Institut za javno zdravlje, zajedno sa mrežom savjetovališta za HIV u domovima zdravlja Bar, Berane, Bijelo Polje, Nikšić, Kotor, Pljevlja i Herceg Novi sprovodi testiranja u skladu sa radnim vremenom savjetovališta, a u Institutu za javno zdravlje u Podgorici radnim danima od 8 do 20 časova", navode iz te institucije.

IZVOR: www.rtcg.me

Постави коментар

0 Коментари