Od danas: Zbog nestanka struje potrošačima odšteta od 20 do 200 eura

PODGORICA - Početak primjene finansijskih nadoknada koje će sljedovati kupce električne energije u slučaju nestanka struje predviđen je za avgust i od danas počinje primjena pravila, najavio je predsjednik Odbora direktora Regulatorne agencije za energetku (RAE), Branislav Prelević.


Ilustracija
Odšteta će, kako je predviđeno pravilnikom, iznositi 20 ili 200 eura, zavisno od stepena ugroženosti i toga da li se potrošač nalazi na prenosnom ili distributivnom sistemu. Za prve je naknada 200 eura, a za druge 20.
“Snabdjevač je dužan da izvrši finansijsku kompenzaciju kupcu u roku od 30 dana od dana utvrđivanja iste”, navodi se u pravilniku kojim, uključujući i obrasce za naknadu.

Ranije je saopšteno da će pravo na naknadu imati samo potrošači koji sa Elektroprivredom Crne Gore (EPCG) imaju zaključen ugovor o snabdijevanju.

Utvrđeni Pravilnik sadrži kriterijume za kvalitet usluge prenosnog i distributivnog sistema, kao i snabdjevača.
“Definiše se maksimalno trajanje prekida isporuke električne energije, rok za najavu planiranog prekida, rok za izdavanje saglasnosti za ponovno priključenje, obilazak mjernog mjesta i minimum standarda odstupanja od napona”, rekao je Prelević.

Постави коментар

0 Коментари