Funkcioneri BS-a boravili u Sarajevu povodom obilježavanja Dana Bošnjaka

SARAJEVO-Politički direktor Bošnjačke stranke Suljo Mustafić i član Izvršnog odbora BS za međunarodnu saradnju Sead Šahman prisustvovali su svečanoj ceremoniji obilježavanja Dana Bošnjaka, koja je održana u sarajevskoj Vijećnici u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture "Preporod".


Pokrovitelji manifestacije, kojom se obilježava 26. godišnjica od održavanja Prvog bošnjačkog sabora i istorijskog vraćanja imena Bošnjak, bili su član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.


Dan Bošnjaka vezuje za Prvi bošnjački sabor, bošnjački svenarodni skup koji je održan u opkoljenom Sarajevu 27. i 28. septembra 1993. godine, a kada je uz niz drugih važnih odluka, donesena i ona kojom su Bošnjaci "revitalizirali svoje stvarno, istorijsko ime Bošnjak".

Mustafić i Šahman imali su više susreta i razgovora sa zvaničnicima Bosne i Hercegovine i zemalja regiona, između ostalog i sa predsjedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem i predsjednikom BZK "Preporod" prof. dr. Sanjinom Kodrićem.


Drugog dana manifestacije održan je okrugli sto na temu “Bošnjaci - stanje i perspektive”.

Постави коментар

0 Коментари