Projekat “Zajedno bez barijera” doprinio povećanju zaposlenosti osoba s invaliditetom

PODGORICA - Projekat “Zajedno bez barijera”, koji je finansiran od strane Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, a sredstva  obezbijeđena  iz  Fonda  za  profesionalnu  rehabilitaciju  i  zapošljavanje  osoba  sa invaliditetom, je počeo sa realizacijom 16. novembra 2018. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 52.344,28 eura, od čega Zavod za zapošljavanje Crne Gore obezbjedio 49.727,06 eura, dok iznos od 2.617,21 € predstavlja doprinos podnosioca projekta.


Projekat je u opštem smislu doprinio povećanju zapošljivosti  lica sa invaliditetom kroz sticanje novih  znanja  i  vještina,  njihovo  osnaživanje  za  uključivanje  u  društvene  i  radne  tokove,  kao  i  povećanje njihove vidljivosti na tržištu rada. Specifični cilj, odnosno svrha projekta, je ostvarena kroz izgradnju stručnih kvalifikacija i otvaranje novih radnih mjesta unaprijede kapaciteta zapošljivosti lica sa invaliditetom sa teritorije grada Podgorice.

Kroz  projekat  „ZAJEDNO  BEZ  BARIJERA“  je  osnaženo  šest  lica  sa  invaliditetom  sa  umjerenim  i lakšim stepenom invaliditeta, tako što su prošli trodnevni psihološko-motivacioni trening, obavili stručno osposobljavanje na konkretnom radnom mjestu kod poslodavca u dužini trajanja od tri mjeseca za zanimanja administrator u rent-a-car agenciji, radnik u računovodstvu, kao i logističar u rent-a-car agenciji, te nakon završenog osposobljavanja svih šest lica je radilo kod partnera na projektu u dužini trajanja od pet mjeseci.  Tokom 10 mjeseci, koliko je projekat trajao, sprovodila se kontinuirana kampanja koja je za cilj imala  promociju  zapošljavanja  lica  sa  invaliditetom,  kroz  predstavljanje  subvencija  koje poslodavci  imaju  prilikom zapošljavanja  lica  sa  invaliditetom,  kao  i  promociju  primjera  dobre prakse kada je u pitanju rad i zapošljavanje lica sa invaliditetom. 

Kroz opremanje radnog prostora, obuku u trajanju od tri mjeseca i radnu praksu u trajanju od pet mjeseci tokom  projekta, šest lica  sa invaliditetom  je unaprijedilo  svoj životni standard i  steklo nove radne vještine, što ih je učinilo konkurentnijim na tržištu rada.   Nakon završetka projekta, dvije osobe će nastaviti sa radom kod GOLD MNE. Nosilac projekta je bio GOLD MNE, d.o.o.  Podgorica, dok je projektni partner KONTO T, d.o.o. Podgorica.

Na  konferenciji  za  novinare,  koja  je  organizovana  povodom  završetka  projekta,  govorila  je Azemina Cikotić, predstavnica GOLD MNE, koja je predstavila implementacioni proces i rezultate koje je projekat postigao.

Постави коментар

0 Коментари