Protest ako se ne vrati muslimansko groblje u Beranama

BERANE- U slučaju da se ne promijeni Odluka Skupštine Opštine Berane o oduzimanju Muslimanskog groblja u tom gradu i vrati na upravljanje i nadležnost Islamskoj zajednici, zajednica je spremna na razne vidove protesta i građanske neposlušnosti, saopštio je predsjednik IZ Berane Rifat Ličina.
Lokalni parlament donio je odluku da se muslimansko groblje u Beranama da na upravljanje Komunalnom preduzeću.
Na sjednici Islamske zajednice odlučeno je da se formira Odbor koji će raditi na rješavanju tog problema.

Foto: Facebook, Medžlis Islamske zajednice Berane

“Tražimo da se Islamska zajednica u Crnoj Gori  uključi u rješavanje ovog problema zajedno sa institucijama zaduženim za vjerska pitanja u Vladi Crne Gore, resornim ministarstvima i Opštinama u cilju rješavanja ovog problema sa kojim smo se nenadano suočili”, navodi se u saopštenju.
Usvojen je  zaključak u kojem se  decidno traži da se uputi inicijativa za odlaganje primjene odluke koju je donio lokalni parlament, kao prijedlog za zajedničko rješavanje  spornog pitanja.
Iz te zajednice kazali su da ukoliko inicijativa ne naiđe na razumijevanje, planiraju da ulože žalbu Ustavnom i Upravnom sudu u zakonskom roku povodom sporne odluke SO Berane.
“Isto tako,obratićemo se Ministarstvu za ljudska i manjinska prava u Vladi Crne Gore žalbom na spomenutu Odluku lokalnog parlamenta u Beranama, Ambasadi Turske i  Turskoj Agenciji za međunarodnu saradnju i razvoj “Tika”, te drugim ambasadama, domaćim i  inostranim institucijama za zaštitu ljudskih i manjinskih prava, nevladinim organizacijama,Venecijanskoj komisiji,OEBSU, Zaštitniku imovinsko-pravnih interesa, Ombudsmanu i ostalim ustanovama  institucijama zaduženim za poštovanje ljudskih i manjinskih prava i građanskih sloboda”, navodi se u saopštenju Ličine.
Na Skuptini je takođe zaključeno  da se Medžlis Islamske zajednice Berane obrati poslaničkim klubovima u Skupštini Crne Gore kako bi se inicirale izmjene i dopune Zakona o komunalnoj djelatnosti na osnovu kojeg je donijeta Odluka o oduzimanju Muslimanskog groblja Islamskoj zajednici Berane,čime bi se jasnije definisale pozitivne zakonske odredbe o vjerskim slobodama.
“Ovim saopštenjem obavještavamo crnogorsku javnost, da u slučaju da se ne promijeni Odluka SO Berane o oduzimanju Muslimanskog groblja u Beranama i vrati  na upravljanje i  nadležnost  Medžlisu Islamske zajednice Berane, da smo u krajnjoj nuždi spremni  stati u zaštitu svojih vjerskih sloboda i svojih svetinja kroz razne vidove protesta i građanske neposlušnosti”, zaključio je Ličina.

Постави коментар

0 Коментари