Roditelji i đaci blokirali put Murino-Berane

MURINO- Roditelji i đaci iz Murina blokirali su jutros u devet časova magistrani put Murino-Berane, u znak protesta zbog neriješenog prevoza 62 učenika do trideset šest kilometara udaljenih Berana.
Učenica Jovana Zogović kazala je da đaci tog mjesta već 20 dana nemaju prevoz, zbog čega su izloženi raznim rizicima na putu do škole.
"Mi moramo svakodnevno da se snalazimo kako bi došli do škole. Dajemo novac za taksi koji  je skup ili stopiramo pored puta, kasneći na časove."

Foto: Jadranka Ćetković/VIJESTI

Sa protesta su pozvali i Ministarstvo prosvjete da pomogne u rješavanju problema i poručili da djeca do daljnjeg neće ici u školu.

MINISTARSTVO PROSVJETE: Za prevoz nadležne opštine

Povodom protesta u vezi sa prevozom đaka iz Murina do beranskih škola, Ministarstvo prosvjete saopštilo je da nikakve nadležnosti u vezi sa organizacijom gradskog i međugradskog prevoza i linija nema.
"Riječ je o nadležnostima opština i drugih organa koje se bave prevozom, dok Ministarstvo participira u cijeni karte. Ovo ističemo ne kako bi se prebacivala odgovornost, jer smo nažalost bili svjedoci toga u prethodnim danima čak i previše, već da bismo, na samom početku, razjasnili propise i olakšali komunikaciju. Dakle, lokalna samouprava obavlja poslove u skladu sa potrebama lokalnog stanovništva, poput obezbjeđenja gradskog i prigradskog saobraćaja. Redovno odvijanje obrazovno-vaspitnog procesa svakako jeste javni interes. U međumjesnom saobraćaju učenici ostvaruju ovo pravo koristeći javni prevoz", kazali su iz Ministarstva.

Izvor: www.vijesti.me

Постави коментар

0 Коментари