Sastanak opozicije: Traže dijalog o tehničkoj vladi, parlamentarne i lokalne izbore u istom danu

PODGORICA - Dio crnogorske opozicije održao je danas sastanak koji je organizovala predsjednica SDP-a Draginja Vuksanović-Stanković, gdje su dogovoreni zajednički interesi, među kojima su tehnička vlada i depolitizacija svih institucija neophodnih za slobodan izborni proces, javlja Anadolija.

Foto: Anadolija

Kako se navodi u zajedničkoj izjavi nakon današnjeg sastanka, opozicione partije i poslanički klubovi koji su posvećeni dijalogu za obezbjeđivanje fer uslova za održavanje izbora na sastanku danas su usaglasili su da će, tokom dijaloga o reformi izbornog i drugog zakonodavstva i stvaranju demokratskog ambijenta za slobodne izbore, svoje političke stavove temeljiiti na nekoliko ključnih smjernica.
“Obaveza otvaranja dijaloga o tehničkoj vladi, kao najboljeg modela implementacije zakonskih rješenja i kontrole izbornog procesa, najkasnije do 15. oktobra 2019.godine, i njeno konstituisanje istovremeno sa glasanjem o izbornom i drugom zakonodavstvu. Obaveza zalaganja za dosljednu i sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva”, navodi se zjedničkoj izjavi.

Takođe, navode da je potrebna temeljna analiza i usaglašavanje prijedloga za izmjene zakona o izboru odbornika i poslanika, biračkom spisku, finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, registrima prebivališta i boravišta, medijima, nacionalnom javnom emiteru kao i analiza drugih propisa predviđenih odlukom o obrazovanju Odbora.
“Neophodna je potpuna depolitizacija institucija od posebnog značaja za slobodan izborni proces, posebno Agencije za sprječavanje korupcije, RTCG i Državne izborne komisije, uključujući kadrovske promjene u ovim institucijama u cilju obezbjeđivanja njihovog profesionalnog rada i nepristrasnosti”, navodi se u izjavi.

Potrebno je, kako se navodi, i definisanje termina održavanja narednih parlamentarnih izbora kao i termina lokalnih izbora koji bi se održali u svim lokalnim samoupravama u jednom danu.

Današnji sastanak je inicirala predsjednica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović-Stanković, koja nije pozvala čelnike Demokratskog fronta (DF).

Sastanku su prisustvovali predstavnik Demokratske Crne Gore kao član Odbora za izbornu reformu Danilo Šaranović, lider Demosa Miodrag Lekić, lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović i njegov partijski kolega Miloš Konatar, kao i poslanik i član Odbora za izbornu reformu Neđeljko Rudović.

Izvor: Anadolija

Постави коментар

0 Коментари