Tradicionalna akcija Vlade CG: Penzionerima 300 tona jagnjetine po 4,4 eura

PODGORICA - Vlada Crne Gore je pokrenula novu akciju otkupa 13 hiljada jagnjadi od poljoprivrednih proizvođača, koje bi po subvencionisanim cijenama prodavali penzionerima po 4,4 eura za kilogram žive vage i to na osam rata preko Fonda PIO.U informaciji sa sjednice Vlade se navodi da otkup ovog broja jagnjadi počinje u subotu, a trajeće do 14. novembra. Prema njihovoj kalkulaciji jagnjad će prosječno imati 23 kilograma mesa, pa će biti obezbjeđena tražena količina od 299 hiljada kilograma.

Mesne industrije Goranović i Mesopromet će od proizvođača otkupiti jagnjad po 2,4 eura po kilogramu žive vage, a za to će dobiti kredit od Investiciono razvojnog fonda od dva miliona eura na 12 mjeseci sa kamatom od 2,3 odsto.

Sa svim troškovima i zaradom otkupljivača, kako je navedeno, kilogram žive vage će koštati 5,5 eura, ali će Fond PIO i ministarstva socijalnog staranja i poljopruvrede obezbjediti 328 hiljada eura čime se cijena spušta za 1,1 euro. Ove institucije obezbjediće još i 116 hiljada eura čime će biti plaćen prošlogodišnji dug mesnim industrijama za jagnjad koju nijesu platili penzioneri koji su u međuvremenu preminuli.

Vlada je obavezala mesne industrije da solidarno penzionerskim organizacija uplate 1,3 eura po grlu za "administrativni rad, spiskove, kopije priznanica -čekova i distribuciju jagnjadi sa kamiona". Time će penzionerska organizacija dobiti 17 hiljada eura.

Vijesti.me

Постави коментар

0 Коментари