Centar za kulturu ,,Husein Bašić” – Najava plavske kulturne jeseni

Autorski tekst Vladimira-Vlada Kneževića, direktora Centra za kulturu ,,Husein Bašić” Plav

Centar za kulturu ,,Husein Bašić” Plav je jedan najznačajnih kulturnih centara sjevera Crne Gore. Pored redovnih aktivnosti i programa, ovih dana rade se uveliko pripreme za ,,Plavske književne susrete”, koji će se održati u mjesecu oktobru. 43. ,,Plavski književni susreti” predstavljaju poslije ,,Ratkovićevih večeri poezije” jednu od najznačajnih književnih manifestacija ne samo u Crnoj Gori već i u regionu. U sklopu pomenute književne manifestacije biće održana i ,, Likovna kolonija” na kojoj će učestvovati znameniti likovni umjetnici iz zemlje i regiona.

Takođe jedna od značajnih kulturnih manifestacija je i ,,Limska književna regata”čije održavanje je predviđeno za 7. novembar tekuće godine uz učešće šest polimskih gradova i to: Plav, Andrijevica, Bijelo Polje, Berane, Priboj, Prijepolje, kroz promociju kulturnih i turističkih potencijala Plava.Tokom manifestacije ,,Dani borovnice”  koja se tradicionalno održavala po dvadeseti  put  i koja je trajala dvadeset pet dana, od 6-31 jula  (najduže od njenog osnivanja) održani su brojni koncerti, promocije knjiga, izložbe fotografija, sajmovi poljoprivrede i ručnih radinosti, pozorišne predstave za djecu i odrasle, okrugli stolovi i sportski događaji. Krenuli smo promociju   od Bijelog Polja, zatim Podgorice i Bara, gdje smo na najljepši način predstavili duh manifestacije. Manifestacija je promovisala kulturno-istorijsko nasleđe ljudi sa ovih prostora i postala neizostavni dio naše kulturne baštine. Između ostalog  koncerti koji su održani na  otvorenom, berba borovnice i izbor Mis borovnice su najatraktivniji i najposećeniji događaji ove godine.

Takođe sam posebno  ponosan što smo 15. 07. 2019 godine obilježili ime velikana književnosti sa ovih prostora Huseina Bašića, književnika zbog čijeg doprinosa afirmaciji kulturnih i književnih vrijednosti Plava i Sjevera Crne Gore a naš Centar za kulturu nosi njegovo veliko ime od tog svečanog datuma.  KUD ,,Plavsko jezero” je imalo bogatu sezonu našim anagažovanjem, gostovalo je na mnogobrojnim smotrama i festivalima u više gradova u Crnoj Gori ali u region, predstavio najljepše izvorne tradicije folklornog stvaralaštva. Smotra folklornog stvaralaštva u sklopu ,,Dana borovnice”na kojoj je uzelo ućešće veliki broj folklornih društava iz zemlje i regiona,  je program koji je izazavao veliku pažnju i intresovanje kako mještana tako i brojnih gostiju kao i dijaspore koja je sa velikom pažnjom pratila sve naše programe.U sklopu ,,Centra za kulturu Husein Bašić” takođe radi i  ,,Narodna biblioteka Plav” koja broji više od 30.000 naslova. Posebnu zahvalnost dugujemo darodavcima knjiga našoj biblioteci a to su: Bogić Rakočević direktor Nacionalne biblioteke ,,Đurđe Crnojević”, Irena Nenadović direktorica JU Narodna biblioteka,  čitaonici ,,Njegoš” Cetinje Matici Crnogorskoj kao i biblioteci ,,Vuk Karadžić” iz Prijepolja.

Povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava koji se obilježava 23. aprila svake godine , područnim odeljenjima Osnovne škole ,,Hajro Šahmanović” i to u Metehu i Jara  kao i osnovnoj školi u Velici glavni donator knjiga je bila je izdavačka kuća ,,Obodsko slovo” iz Podgorice. ,,Narodna biblioteka Plav” će u narednom periodu nastaviti sa pozorišnim predstavama u okviru  dramskog studija koji postoji u sklopu Centra za kulturu ,,Husein Bašić”  kako za mlade tako i za odrasle.

Pored redovnih aktivnosti, Centar za kulturu ,,Husein Bašić” je uspio da uredi i adaptira dvorište centra, prostorije kao i rasvjetu. No tu se nismo zaustavili uredili smo i ambijent kod ,,Kule Redžepagića” kao i sređivanje doma u Velici (ulaza, pločnika, rasvjete itd.). U narednom periodu daćemo  svoj veliki i nesebičan doprinos na uređenju doma ,,Milija M. Milačić” u Murinu.Nesebičnu podršku u našem radu i realizovanju naših programa imali smo od Lokalne samouprave,  Ministarstva kulture, Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Nacionalne turističke organizacije Crne Gore kao i ostalih  mnogobrojnih sponzora, koji su prepoznali vrijednosti programa Centra za kulturu. Veliku medijsku podršku imali smo od: RTCG i gospodina Miomira Maroša sa emisijom ,,Zapis” u kojoj smo prezentovali kompletnu aktivnost sadržaje i programe Centra za kulturu ,,Husein Bašić.” , zatim dnevne štampe, portala, kako lokalnih tako i regionalnih. Posebno dobru i uspješnu saradnju imamo sa svim  Centrima za kulturu sa kojima smo shodno mogućnostima razmjenjivali kulturne sadržaje i programe.

Siguran sam da ne samo ove godine već i u svim narednim godinama Centar za kulturu ,,Husein Bašić” i Plav će biti mjesto na kojem će  kultura biti onaj izvorni segment prepoznatljivosti kvalitetnih programskih sadržaja, promocija, izvornog stvaralaštva, bićemo otvoreni za saradnju sa mnogobrojnim institucijama kulture, pojedincima iz svih oblasti kulture i na taj način dati lični i poseban pečat svakom sadržaju i programu. Na ovaj način pokazaćemo našu punu odgovornost i spremnost najviše prema građanima Plava koji sa posebnom pažnjom prate sve ono što smo radili kako u prethodnom tako i u budućem periodu.

Постави коментар

0 Коментари