Dogovoreno povećanje zarada u prosvjeti, Vlada će donijeti konačnu odluku

PODGORICA - Predstavnici Ministarstva prosvjete i Sindikata prosvjete Crne Gore usaglasili su danas prijedlog o povećanju zarada zaposlenima u prosvjeti, na koji će Vlada dati konačnu riječ. Predloženo je povećanje devet odsto 2020. godine, a 2021. godine tri posto na već uvećanu zaradu iz 2020. godine, odnosno preko 13 odsto kumulativno do početka 2021. godine.To je saopšteno nakon sastanka Glavnog odbora Sindikata prosvjete i ministra prosvjete Damira Šehovića.

Predsjednik Vlade Duško Marković nedavno je najavio povećanje zarada prosvjetnim radnicima.

Inicijalni zahtjev Sindikata u vezi s povećanjem zarada bio je na nivou od 10 odsto, te je današnji usaglašeni predlog, koji će biti upućen u vladinu proceduru, praktično veći od tog zahtjeva.
"Fiskalni uticaj takvog prijedloga se procjenjuje na oko 13 miliona eura godišnje. To bi ujedno bilo najveće povećanje od 2007. godine i jedno od većih povećanja u regionu. Posljednji rast zarada zaposlenima u prosvjeti bio je 2016. godine i to 5,5 odsto”, navodi se u saopštenju.

Takođe, razgovarano je o izdvajanjima Vlade za stambeni fond zadruge "Solidarno".
"Ta izdvajanja su ranijih godina bila 450.000 eura godišnje, da bi 2017. godine bila povećana na 600.000 eura godišnje. Kako je najavljeno tokom današnjih razgovora, od naredne godine može se očekivati povećanje za još minimum 100.000 eura na godišnjem nivou, odnosno da od naredne godine Vlada za stambene potrebe zaposlenih u prosvjeti izdvaja minimum 700.000 eura godišnje", objašnjavaju iz Ministarstva.

Dogovoreno je i da se razmotri mogućnost da se izađe u susret Sindikatu prosvjete, a u vezi s pokrivanjem dijela troškova onih zaposlenih koji imaju povećane putne troškove, poput onih koji putuju iz grada u grad, dopunjavaju norme u izuzetno udaljenim školama.
"Dodatno, nastaviće se s isplaćivanjem jubilarnih nagrada prosvjetnim radnicima, i to za 2018. i 2019. godinu", navodi se u saopštenju.

Ministar prosvjete Damir Šehović izjavio je nakon sastanka da je zadovoljan prijedlogom koji će sada ući u Vladinu proceduru.
"Zadovoljan sam jer je on potvrda jasne politike Vlade da potrebe prosvjetnih radnika postavi kao prioritet, a o čemu je u više navrata govorio i premijer Marković. Naravno, konstruktivan odnos Sindikata prosvjete, s predlaganjem rješenja koja jesu zahtjevna, ali istovremeno i argumentovana te samim tim i prihvatljiva, omogućio je da zajedno načinimo pomak više", kazao je Šehović.

Predsjednik Sindikata prosvjete Zvonko Pavićević rekao je da ovaj dogovor znači suštinsku promjenu odnosa Vlade Crne Gore prema zaposlenima u prosvjeti.
"Važno je pomenuti da je osim plata, bilo riječi i o jubilarnim nagradama te troškovima prevoza za prosvjetne radnike kojima je neophodna ta vrsta podrške. Upravo tako, radom na više ključnih pitanja koja su od krucijalnog značaja za standard prosvjetnog radnika, nastavićemo da poboljšavamo njihov status u društvu i najavljujemo neke nove, dobre promjene", zaključio je Pavićević .

Постави коментар

0 Коментари