MUGOŠA: Ako nema povišice za ljekare, da idemo svi za Njemačku

Predsjednik Ljekarske komore Crne Gore Aleksandar Mugoša kazao je je na konsultativnom saslušanju da su crnogorski političari kreirali ambijent u kojem ljekari nemaju normalne uslove za život i rad i da je na njima to i da poprave.

Foto:portalanaltika.me

„Svi znamo kako i gdje se donose zakoni i na vama je to da ispravite. Naši ljekari imaju najgore uslove za rad i najmanje plate, i kada neko radi u takvom ambijentu kakve rezultate očekujete od nas? Najgore je što su ljekari u Crnoj Gori za sve krivi. Medijski pritisci i verbalni i fizički napadi građana ambijent su u kojem mi živimo i radimo. A moram napomenuti, da naši ljekari sa lošijim uslovima i manjim platama postižu iste rezultate kao naše kolege u Sloveniji i Njemačkoj a plate su tri do pet puta manje“, kazao je Mugoša, zahtijevajući da se ovo pitanje pokrene pred svim institucijama.
„Ne zatvarajte ovo pitanje dok se konačno ne riješi nazovite to kako hoćete ali donesite rjesenje, ili da idemo svi za Njemačku" upozorio je Mugoša.
Predsjednica Sindikata doktora medicine rada Milena Popović Samardžić, kazala je da ukoliko Ministarstvo finansija nema para za povećanje plata, onda će dati mnogo više na liječenje pacijenata u inostranstvu.
"Zašto je svima šokantno da zapisničar ima veću platu od sudije, a nikome nije da medicinska sestra ima veću platu od doktora. U uređenim zemljama taj odnos je 3 do 4 puta u korist doktora. Ja ne pričam o elitizmu nego o normalnim stvarima. Ako mi ne možemo da obezbijedimo 15 do 20 miliona za povećanje plata od 300 eura neto, onda se pripremite da izdvojite 50 miliona ili više za liječenje sa strane i za dovođenje doktora sa strane. Svi mladi doktori uče njemački jezik“, istakla je ona, navevši da su plate ljekarima u Rumuniji povećane na 2.700 eura kako ne bi odlazili van.

Izvor:www.portalanalitika.me

Постави коментар

0 Коментари