NP Prokletije posjetilo 20 hiljada turista

GUSINJE/PLAV-Nacionalni park (NP) Prokletije ove godine posjetilo je skoro 20 hiljada turista, kao rezultat različitih promotivnih aktivnosti, organizacije manifestacija, obilježavanja važnih ekoloških datuma i predstavljanja parka na velikom broju sajmova.


Direktor NP Prokletije Admir Lalić, je na sjednici Socio-ekonomskog foruma tog parka, koja je u srijedu održana u Plavu, predstavio brojne aktivnosti koje su realizovane u prethodnom periodu u cilju promocije i unapređenja ponude na Prokletijama.
“Tokom ove godine rekonstruisali smo put prema Hridskom jezeru i odradili sanaciju većeg broja puteva prema katunima. Takođe, organizovane su interesantne manifestacije i obilježeni ekološki datumi, uređene određene pješačke i planinarske staze“, kazao je Lalić.

Sve te aktivnosti, uz predstavljanje parka Prokletije na međunarodnim sajmovima turizma, uticale su da broj posjeta bude veći 30 odsto.

Lalić je dodao da turisti koji posjete NP Prokletije žele da uživaju u prirodnim ljepotama, probaju domaće proizvode i prenoće na katunima.

Zbog toga, kako je dodao, lokalno stanovništvo i preduzetnici u narednom periodu treba da razmišljaju u pravcu razvijanja tih vidova turističke ponude.
Lalić je najavio da je u planu uređenje planinske staze koja će povezivati sve katune na Prokletijama.

Savjetnik za zaštitu i održivi razvoj u preduzeću Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG) Veselin Luburić kazao je da je u planovima upravljanja poseban prioritet dat saradnji sa lokalnim stanovništvom i privrednicima koji žive ili rade u granicama ili blizini nacionalnih parkova.

On je podsjetio da su Prokletije najmlađi crnogorski nacionalni park i da se u kratkom vremenskom periodu ne mogu očekivati veliki rezultati.
“Tu smo da čujemo sve vaše preporuke koje se tiču poboljšanja uslova života i poslovanja na ovom prostoru. NPCG žele da lokalno stanovništvo i preduzetnici osjete benefite od života u blizini parka, ali ti benefiti ne mogu doći preko noći”, naveo je Luburić.

On je dodao da će se u narednom periodu raditi na unapređenju pješačkih staza i podsjetio da je u saradnji sa Planinarskim savezom Crne Gore i Mnistarstvom održivog razvoja i turizma potpisan ugovor za postavljanje smjerokaza, signalizacije, markacija i mobilijara na šest pješačkih staza na Prokletijama.

Predsjednik Opštine Plav Mirsad Bajraktarević smatra da se moraju stvoriti uslovi za posjetioce parkova kada je riječ o smještaju i ostalim ugostiteljskim i turističkim uslugama i sadržajima u tom gradu.
“Pitanje je šta lokalno stanovništvo, opština, vlasnici šume, privatnici i investitori očekuju od NP Prokletije i NPCG. Treba sve staviti na papir i definisati kako bi zajednički mogli da radimo na unaprjeđenju ovog područja”, poručio je Bajraktarević.

Постави коментар

0 Коментари