Predsjednici opštinskih odbora DPS-a moraće da budu profesionalci

PODGORICA-Svi predsjednici opštinskih odbora Demokratske partije socijalista moraju biti profesionalci – to je ključna novina u novom Statutu DPS-a koji će biti usvojen na Kongresu te partije koji je zakazan za 30. novembar. DPS će imati i dalje zamjenika partije, organizaciju žena i mladih kao i Politički savjet, koji tokom prošlog mandata Glavnog odbora zbog situacije sa Svetozarom Marovićem nije konstituisan, piše Pobjeda.


Shodno ranijim zalaganjima predsjednika DPS-a Mila Đukanovića u Statut je uvrštena novina o profesionalizaciji čelnih ljudi u svim opštinskim organizacijama.
“Predsjednik Odbora glavnog grada dužnost obavlja profesionalno i ne može obavljati nijednu drugu dužnost”, navodi se u prijedlogu novog Statuta.

Aktelni predsjednik Odbora glavnog grada Časlav Vešović je zamjenik gradonačelnika Podgorice.

Kad su u pitanju ostali predsjednici lokalnih odbora, za njih takođe važi obaveza o profesionalnom angažmanu, ali za razliku od predsjednika Odbora glavnog grada u rijetkim situacijama može postojati izuzetak.

Predsjednik Opštinskog odbora dužnost obavlja profesionalno, osim u izuzetnim slučajevima po odluci Predsjedništva partije, navodi se u prijedlogu Statuta. Ista odredba važi i za predsjednika Odbora prijestonice.

Statut je predvidio i nešto strože odredbe kada je u pitanju odgovornost predsjednika opštinskih organizacija za izborni rezultat.
“U slučaju da opštinska organizacija partije na izborima ne ostvari zadovoljavajući izborni rezultat, predsjednik opštinskog odbora dužan je da podnese ostavku, a uz istu, Predsjedništvu dostavi detaljan izvještaj u vezi sa izbornim rezultatom, kao i svim okolnostima koje su uticale na takav rezultat. Predsjedništvo može odbiti ostavku predsjednika opštinskog odbora”, navodi se u prijedlogu Statuta. Ista odredba važi i za predsjednike Odbora glavnog grada i Odbora prijestonice.

U Statutu koji je aktuelan i koji je usvojen na prošlom Kongresu nije stajala striktna odredba o ostavci predsjednika opštinskih organizacija.
“U slučaju da opštinska organizacija partije na izborima ne ostvari zadovoljavajući izborni rezultat, predsjednik odbora je dužan da, nakon objave zvaničnih rezultata, podnese izvještaj i stavi svoju funkciju na raspolaganje Opštinskom odboru”, navodi se u aktelnom Statutu koji je usvojen na prošlom Kongresu.

Постави коментар

0 Коментари