Sjutra izbor reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH

SARAJEVO - Izborno tijelo Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini sjutra će na sjednici u Sarajevu između dva kandidata, sadašnjeg reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića i zastupnika u skupštini R Srbije i bivšeg muftije sandžačkog Muamera ef. Zukorlića, izabrati reisu-l-ulemu za naredni sedmogodišnji mandat, prenosi Anadolija.

Na fotografiji: Husein Kavazović (lijevo) i Muamer Zukorlić (desno)

Sjednica će biti održana u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, s početkom u 11 sati, a nakon sjednice predviđena je konferencija za novinare.
Saborska komisija za provođenje izbora je 21. septembra, nakon što je kandidaturu povukao mr. Husejin ef. Smajić, utvrdila listu kandidata za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na kojoj su bili Salem ef. Dedović, Husein ef. Kavazović, Muamer ef. Zukorlić.
Salem ef. Dedović se 30. septembra povukao iz izbornog procesa, a svoje programe su nakon toga izbornom tijelu predstavili kandidati Husein ef. Kavazović i Muamer ef. Zukorlić.
Ustavom Islamske zajednice je definisano da je reisu-l-ulema poglavar i vrhovni muftija Islamske zajednice i njen najviši vjerski autoritet.
Nakon izbora reisu-l-uleme Sabor Islamske zajednice imenuje Odbor za predaju menšure reisu-l-ulemi. Prilikom preuzimanja menšure reisu-l-ulema polaže zakletvu u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu i zvanično stupa na dužnost. Ukoliko je za reisu-l-ulemu ponovo izabran dotadašnji reisu-l-ulema, svečanost obznanjivanja njegovog novog mandata će se obaviti prema propisanom protokolu bez predaje nove Menšure.

Постави коментар

0 Коментари