Ni nakon 21 godine nisu otkrivene ubice Plavljana Ismeta Hakanjina i Dževata Srdanovića

PLAV-Novembra 1999. godine dogodila su se ubistva dvojice Plavljana, Ismeta Hakanjina i Dževata Srdanovića u Peći, na Kosovu.


Ni dan danas, nakon 21 godine od ubistava, državni organi Kosova nisu otkrili naručioce i ubice dva mlada čovjeka koji su na pravdi Boga ubijeni. Njihova smrt nije pogodila samo njihove porodice, nego cijeli plavo-gusinjski kraj, znajući da su Ismet i Dževat primili i držali u svojim kućama nekoliko albanskih porodica sa Kosova, u toku rata na Kosovu. Da li je to njihovo gostoprimstvo zaslužilo da im se vrati njihovom smrću?

Ono što se zna od očevidaca je da su Ismet i Dževat privedeni u zgradi bivše Raj banke, gdje je bilo sjedište UČK-a, a nakon nekoliko sati odvedeni u nepoznatom pravcu gdje su i ubijeni. Novac koji su imali sa sobom je ukraden, kao i automobil kojim je upravljao Ismet.

Nakon što tog dana nisu došli svojim kućama, porodice ubijenih su otišle da ih traže u Peći, ali njihov pokušaj pronalaska svojih bližnjih je bio neuspješan. Dobili su samo poruku: „Privedeni su bili, saslušani i pušteni“.

Tijelo Ismetovo je pronađeno 6 dana nakon nestanka, a Dževatovo tijelo nakon 12 dana od nestanka, u rijeci Brolić. Pronašli su ih pripadnici KFOR-a.

Na ovaj način je Plavljanima vraćeno njihovo gostoprimstvo, da im plavske sinove opljačkaju, ubiju i bace u rijeku. Prema saznanjima porodica ubijenih, motiv ubistva Ismeta i Dževata je najvjerovatnije novac koji su imali sa sobom, kao i vozilo Ismetovo.

Ismet je iza sebe ostavio četvoro djece, a Dževat petoro, njihova djeca, porodice i svi dobronamjerni građani Plava i dalje tragaju za istinom. Ko i zbog čega je ubio dvoje ljudi koji nikom nikad zlo nisu ni pomislili a kamoli učinili?

Da li će institucije Kosova uraditi svoj posao i nakon 21 godine pronaći naručioce i ubice ostaje da se nadamo. Ali ono što znamo je da ubice neće mirno spavati sve dok se ne okrije ovo krivično djelo.

Постави коментар

0 Коментари