Damir Šehović: Dobitnici nagrada iz Fonda za talente dolaze iz 21 opštine

PODGORICA-Najviše dobitnika Fonda za kvalitet i talente ove godine je iz Podgorice, Nikšića, Bara, Pljevalja i Berana, a dobitnika ima iz ukupno 21 crnogorske opštine, što znači da imamo kvalitet u obrazovanju u svim djelovima zemlje, kazao je u izjavi za Dnevne novine ministar prosvjete Damir Šehović.

Na osnovu nedavno objavljenih preliminarnih podataka dobijenih nakon vrednovanja pristiglih prijava od petnaestočlane komisije, na čelu sa potpredsjednikom CANU Ljubišom Stankovićem, nagradu je dobilo 526 nastavnika i đaka od oko 2.500 prijavljenih.

Kada uđemo dublje u strukturu dobitnika i izvršimo podjelu po opštinama, napominje Šehović, dolazimo do zaključka da imamo dobitnike iz čak 21 opštine.
“Sličnu smo situaciju imali i prošle godine, kada smo imali dobitnike iz gotovo svih opština u Crnoj Gori”, podsjeća prvi čovjek prosvjetnog resora.

Ove godine dobitnika ima u Andrijevici, Baru, Beranama, Bijelom Polju, Budvi, Cetinju, Danilovgradu, Herceg Novom,
Kolašinu, Kotoru, Mojkovcu, Nikšiću, Plavu, Pljevljima, Podgorici, Rožajama, Šavniku, Tivtu, te Tuzima, Ulcinju i Žabljaku.
“Cijenim da nas ovaj podatak dovodi do značajnog zaključka: da imamo kvalitet u obrazovanju u svim djelovima Crne Gore. Takođe, mnogi od dobitnika dolaze iz škola koje se ne mogu računati gradskim, što opet pokazuje da naše škole imaju kvalitetnog kadra i to kako one u gradskim jezgrima, tako i one u seoskim ili udaljenim područjima. Najviše dobitnika je, prirodno, u glavnom gradu, i to zbog ukupnog broja nastavnika i đaka, ali značajan broj dobitnika dolazi i iz Nikšića, Bara, Pljevalja te Berana. I tu nam je drago da u opštinama sa najvećim brojem dobitnika opet ima kako onih iz centralnog, tako i iz južnog i sjevernog dijela Crne Gore”, predočio je Šehović.

Najbolji po kategorijama su: Vasilije Basarab, učenici umjetnička škola; Snježana Bošković, nastavnici osnovna škola; Sanja Ognjanović, nastavnici srednja škola; Bogdan Asanović, nastavnici umjetnička škola; Jelena Jovović, učenici osnovna škola; Dušica Kušljević, učenici srednja škola.

Oni koji će 24. decembra primiti nagradu ispred svojih opština kao najbolji su: Nevena Bojović-Pljevlja; Aleksa Knežević-Bar; Miloš Barjaktarović-Bar; Mitar Otašević-Andrijevica; Irena Madžgalj-Bijelo Polje; Kalina Kovačević-Budva; Marija Jovićević-Cetinje; Katarina Šćepanović-Danilovgrad; Vladimir Jovanović-Herceg Novi; Jana Rakočević-Kolašin; Dejana Pudar-Kotor; Isidora Stanić-Mojkovac; Ivana Dendić-Nikšić; Biljana Radojević-Nikšić; Armen Canović-Plav; Marko Damjanović-Pljevlja; Almasa Husović-Rožaje; Arisa Derviši-Ulcinj; Marko Kijac-Tivat; Ana Slavić, Ana Lazović, Biljana Durković i Vladimir Popović-Podgorica; te Natalija Savićević-Mrvaljević-Šavnik; Alma Poljak-Tuzi i Jelena Obradović-Žabljak.

Ministar za Dnevne novine zaključuje da se dokazalo da je ta incijativa kredibilna i da je Fond za talente postao institut kome se vjeruje.
“Fond je bez sumnje i ove godine pokazao, a tako će biti i ubuduće, da je inicijativa koja je potpuno kredibilna, da je institut kome se vjeruje, i da je novi momenat u obrazovnom sistemu koji počiva na potpuno jednakim i prije svega transparentnim kriterijumima za sve. I, kako smo i naglašavali mnogo puta do sada: nije riječ o novcu, iako jeste riječ o priličnim sredstvima, koliko o poruci da za najbolje u obrazovanju ne treba da se štedi. Da upravo u njih treba usmjeravati resurse, jer će se takva investicija bez sumnje mnogostruko isplatiti”, dodaje Šehović.

Постави коментар

0 Коментари