Poruka Amfilohiju: Vlada se bira na izborima, a ne na litijama

Vlada se bira na demokratskim izborima, a ne na litijama, poručeno je mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju koji je sinoć izjavio da Vladu Crne Gore treba srušiti ukoliko ne povuče Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

Vlada Crne Gore

“Nijedna Vlada se nije birala, niti će biti rušena na litijama, bilo kojim povodom”, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

“Ustavom je to zabranjeno, a djelovanje crkve odvojeno od države, pa će i Vlada i svi državni organi odlučno stojati na poziciji odbrane Ustava i zakona, i na njima zasnovanog poretka. Nijedan zakon pa makar ne bio ni odličan ni vrlo dobar – ne uvodi bezakonje nego red i poredak u nekoj oblasti društvenog života”, navodi se u reagovanju Vlade.

Stoga još jednom podsjećaju i građane, i vjernike, i sveštenstvo – da upravo riječ Božija zapovijeda da se vjernik moli za vlast u onom mjestu gdje živi da bi zbog opšteg dobra i njemu bilo dobro.

“Po pravoslavnom učenju – ko se protivi zakonu, protivi se i Božjem poretku. Na kraju, žalimo što i ovom izjavom Mitropolit još jednom pokazuje da se ne drži Ustava, već neodržive pozicije da je crkva iznad Države iako je Crna Gora demokratska i sekularna država. A za očekivati je da bude vjerski poglavar kojeg upravo ova Vlada drži za svog legitimnog sagovornika”, poručuju iz Vlade.

Iz Vlade ističu da ostaju posvećeni dijalogu s Mitropolijom crnogorsko-primorskom u cilju punog razumijevanja Zakona, njegove bolje implementacije i stvaranja uslova za potpisivanje temeljnog ugovora.

“Najmanje toliko očekujemo i od mitropolita Amfilohija”, zakjučuje se u Vladinom reagovanju.


Постави коментар

0 Коментари