Priča sa Očnjaka – veličanstvenog vrha Prokletija

U 45 zemalja svijeta, kroz 363 događaja 19. januar se obilježava kao Svjetski dan snijega.


Skijaši ovih dana gledaju u nebo nad Crnom Gorom i željno iščekuju da konačno padne dovoljno snijega kako bi bijeli pokrivač ispunio sve standarde za kvalitetno skijanje.

#ShareMontenegro odlučio je da današnji dan obilježi sniježnom pričom i to sa Prokletija i planinskog vrha Očnjak koji se nalazi na 2185 metara nadmorske visine.


Očnjak je prava poslastica za planinare i nije ga lako osvojiti, posebno usred zime kada vladaju teški vremenski uslovi.

U tome su prije nekoliko dana uspjeli prijatelji portala ShareMontenegro Željko Pejović i Bojan Bošković.
Željko je četiri puta osvajao Očnjak, ali prvi put zimi. Prvi put do Očnjaka stigao je i Bojan.

Podijelili su sa nama svoje utiske i fenomenalne fotografije koje najbolje opisuju težinu uspona, ali i veličanstveni osjećaj sa cilja.“Očnjak, ovaj veličanstveni prokletijski ljepotan privlači pažnju planinara koji dolaze kako bi u uživali u pogledu sa vrha stijene impresivnog izgleda i imena. Njegova surovost i divlja ljepota pogotovo do izražaja dolaze u zimskim uslovima, kada je i uspon značajno zahtjevniji i nemoguće ga je bez specijalizovane opreme popeti. Prethodnog vikenda moja malenkost u navezi sa Bojanom Boškovićem je uspjela da kroči na vrh Očnjaka. Vrijeme nije bilo baš najbolje jer je u većem dijelu dana bio pokriven gustom maglom koja se samo na momente povlačila, ali dovoljno da na momente vidimo ljepotu ovoga prokletijskog masiva. Uspon i povratak su trajali oko 12 sati, ali umor pri zadovoljstvu i sreći koju smo toga dana osjećali je bio zanemarljiv”, kaže Željko.
Očnjak je osvojen, a ovaj dvojac nastavio je svoj pohod i na drugim crnogorskim planinama.

Izvor:www.sharemontenegro.me

Постави коментар

0 Коментари