Bošnjačka stranka: Zločin u Štrpcima ne može da zastari, procesuirati nalogodavce i počiniocePODGORICA - Suočavanje sa prošlošću, rasvjetljavanje svih zločina i posvećen odnos državnih institucija prema porodicama stradalih, samo su neki od preduslova na putu ka suštinskoj demokratizaciji društva, saopšteno je iz Bošnjačke stranke povodom 27 godina od otmice i ubistva 19 putnika bošnjačke nacionalnosti u Štrpcima.

Otmica putnika iz voza 671, koji je saobraćao na liniji Beograd-Bar, dogodila se 27. februara 1993. godine.

“Apelujemo na nadležne pravosudne institucije da ovaj slučaj konačno dobije sudski epilog. Smatramo da je 27 godina čekanja na mnoge odgovore u vezi sa ovim zločinom neprihvatljivo dugačak period, što samo povećava bol i tugu porodicama ubijenih”, poručili su iz Bošnjačke stranke.

Ipak, kako dodaju, koliko god da je vremena prošlo od tog stravičnog zločina – on ne može zastariti.

“Ostaće upamćeno da su nedužni ljudi ubijeni samo zbog biljega svog imena. Državne institucije moraju učiniti sve da se procesuiraju nalogodavci i počinioci ovog zločina i na taj način pokazati da je suočavanje s prošlošću preduslov na putu ka demokratizaciji društva. Obaveza je Crne Gore i njenih institucija obezbjeđivanje socijalne i društvene brige o članovima porodica nastradalih”, ocijenili su u BS.

Постави коментар

0 Коментари