Brajović: Učesnici litija osporavaju državotvornost Crne GorePODGORICA - Učesnici litija pod okriljem Crkve koja negira pravni sistem države, osporavaju ne samo jednakost prava na slobodu vjeroispovijesti, već i državotvornost Crne Gore, kao i druge vrijednosti na kojima počiva savremena proevropska i građanska Crna Gora, kazao je predsjednik Skupštine, Ivan Brajović.

"Okupljanjem građana i na brojne druge načine vrši se parekselans politički pritisak za ostvarivanje nelegitimnih ciljeva, što sve manje krije i organizator okupljanja - Mitropolija crnogorsko-primorska", kazao je Brajović na sastanku sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije i NATO-a i šefom delegacije EU u Crnoj Gori.
On je poručio da brojnost u podršci politikama i viziji razvoja društva, većinska Crna Gora pokazuje na izborima, a ne na ulici.

Brajović je kazao da je Crna Gora Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica donijela u nastavku zaokruženja svog nacionalnog i državnog identiteta, jačanja institucija i vladavine prava.
"Ovaj zakon je morao biti donijet, kako bi se ova oblast od daleke 1977. godine uredila na primjeren način koji odgovara realnosti crnogorskog društva. Nije bilo neočekivano nezadovoljstvo jednog segmenta našeg društva, čemu je prethodio neprimjereni otpor dijela opozicionih poslanika i jedne vjerske zajednice, najprije donošenju, pa potom i primjeni ovog zakona", rekao je Brajović.

On je poručio da država neće odustati od primjene tog zakona, navodeći da sve vjerske zajednice moraju da poštuju zakone države i budu dio njenog pravnog sistema sa svim pravima i obavezama.

„O tim osnovim postulatima nema pregovora“, rekao je Brajović.

Istakao je važnim to što se protesti održavaju na miran način, u čemu, kako je rekao, izuzetnu ulogu imaju nadležne državne institucije, među kojima najveći teret nosi crnogorska policija.

"Vladajuće strukture su pokazale visok stepen razumijevanja i tolerancije, dok ogroman broj građana ne podržava antidržavne i često veoma uvrjedljive poruke sa protesta. Time pokazujemo da poštujemo pravo na izražavanje drugačijeg mišljenja, uprkos lako prepoznatljivom manipulativnom diskursu crkvenih okupljanja", rekao je predsjednik parlamenta.

On je kazao da je u ovoj godini, koja je izborna, važan dijalog sa opozicijom, ali da nažalost crnogorsko društvo trpi posljedice "iscrpljujućeg lutanja opozicije."

Prema njegovim riječima, dio opozicije pokušava da ostvari jedinstvo i političke ciljeve preko Srpske pravoslavne crkve, kao glavne opozicione snage.

Постави коментар

0 Коментари