Izabrana nova Vlada Kosova: Premijer Aljbin Kurti

Foto:AP/Beta

PRIŠTINA-Skupština Kosova izabrala je sa 66 glasova za i 10 uzdržanih novu Vladu Kosova na čelu sa liderom pokreta Samoopredjeljenje Aljbinom Kurtijem.

Prije glasanja sednicu su napustili poslanici Demokratske partije Kosova, koji su dominirali u napadima na Kurtija i novu Vladu.

Poslije izbora novi ministri su zajedno sa novim premijerom položili zakletvu.

Prvi zamjenik premijera je Avdulah Hoti iz DSK, drugi zamejnik premijera je Haki Abazi iz PS.

Ministarstvo spoljnih poslova vodiće Glauk Konjufca, ministarka pravde je Aljbuljena Hadžiu, ministar finansija Besnik Bislimi, ministar privrede Rozeta Hajdari, ministar zdravlja Arben Vitia i ministar evropskih integracija Bljerim Reka.

Za ministra unutrašnjih poslova je izabran aktuelni gradonačelnik Podujeva Agim Veljiu, ministar za infrastrukturu je Ljumir Abdidjiku, ministar poljoprivrede Besian Mustafa, ministarka obrazovanja nauke i tehnologije Hikmete Bajrami, ministarka kulture, omladine i sporta Vljora Dumoši i ministar odbrane Anton Ćuni.

Iz redova Srpske liste Dalibor Jevtić izabran je za ministra za zajednice i povratak, Ivan Milojević je ministar za regionalni razvoj, dok je Emilija Redžepi iz bošnjačke zajednice izabrana za ministra administriranja lokalne samouprave.

Lider PS Aljbin Kurti je juče izjavio da Konjufca neće podnijeti ostavku na funkciju predsjednika kosovskog parlamenta već će nakon izbora za ministra njemu po automatizmu prestati funkcija poslanika pa samim tim i funkcija predsjednika Skupštine Kosova.

Današnju sjednicu Skupštine pratio je veliki broj ambasadora akreditovanih na Kosovu.

Постави коментар

0 Коментари