Koronavirus nije smrtonosan kao SARS i MERS, ali je zaraznijiPODGORICA - Koronavirus nije smrtonosan kao drugi korona virusi, poput SARS-a i MERS-a, ali je zarazniji od nih, pokazuju raspoloživi podaci na osnovu analize svih potvrđenih slučajeva obolijevanja i umiranja, kazala je Pobjedi direktorica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović.

Brajović objašnjava da se, na osnovu posljednjih podataka, smrtnost u slučaju oboljelih od koronavirusa kreće od 2-4 odsto, što je, kako dodaje, značajno niže od smrtnosti od SARS-a (9.5 odsto), MERS-a (35 odsto) ili ebole 2014. godine (50 odsto).

Ona ističe i da prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije svake godine, od komplikacija nastalih usljed obolijevanja od influence, odnosno sezonskog gripa, u svijetu umre do 650.000 osoba, što predstavlja smrtnost od 0.1 odsto na globalnom nivou.

“Ono što je takođe značajna razlika u odnosu na koronavirus jeste što je influenca dobro poznati virus, virus koji epidemiolozi jako dobro znaju i zahvaljujući tome kao naučna zajednica bili smo sposobni da ponudimo vakcinu, što svakako utiče na smrtnost. Međutim i u ovom slučaju i danas se dešava da zbog špekulacija, skepse, neinformisanosti ljudi i dalje pored bezbjedne efikasne vakcine svoj život izlažu opasnosti. Kada govorimo o koronavirusu – nema ni lijeka ni vakcine. To je osnovna razlika”, kazala je Brajović.

Ponavljajući da je novi koronavirus zarazniji od MERS-a i SARS-a, ona precizira da se preliminarna stopa reprodukcije, odnosno prosječan broj sekundarnih slučajeva koji se registruju u populaciji kreće u rasponu – 1.4 do 4.9.

“To znači da se virus može prenijeti sa jedne zaražne osobe na novih pet zdravih osoba”, kazala je Brajović.

Obolijevanje u populaciji djece, dodaje ona, bilo je rijetkost, ali je kategorično odbacila neke špekulacije o tome da u većem stepenu obolijevaju muškarci u odnosu na žene.

Naglašava da svi raspoloživi podaci potvrđuju da je rizik najveći za stare osobe sa hroničnim oboljenjem, odnosno sa oslabljenim imunim sistemom.

“Ono što izvjesno znamo u ovom trenutku jeste da su stara lica sa kompromitovanim imunim sistemom zbog nekog postojećeg, hroničnog oboljenja tipa dijabetesa, kardiovaskularnog oboljenja i slično prepoznata kao posebno vulnerabilna grupa i izloženi su povećanom riziku. Isto tako, vidimo da je registrovan mali broj pedijatrijskih slučajeva oboljenja od korona virusa. Da li su djeca manje podložna infekciji ili u slučaju infekcije pokazuju blaže simptome i kliničku sliku, je jedno od pitanja na koje ćemo kako se bude razvijala epidemiološka situacija i generisali novi dokazi vjerovatno imati odgovor. Za sada, niko nema odgovor na ovo pitanje koji bi bio baziran na naučnim činjenicama ili podacima”, kazala je Brajović.

Šefica crnogorske kancelarije SZO posebno ističe da je veoma važno ,,da se u okolnostima rapidne promjene epidemiološke situacije i rasta broja oboljelih i umrlih od posljedica infekcije novim koronavirusom, rukovodimo provjerenim podacima i naučnim dokazima“.

“Još smo u fazi kada imamo više pitanja nego odgovora, kada je riječ o novom virusu, načinu transmisije i uopšte kako se ponaša. Na neka pitanja imamo samo polovične odgovore. Nema prostora za špekulacije, kao uvod u paniku i strah, već je potrebno djelovati bez odlaganja, na principima solidarnosti i saradnje, u pravcu podizanja nivoa pripremljenosti zemlje da odgovori na prepoznatu zdravstvenu prijetnju”, poručila je Brajović.

Komentarišući specifičnost širenja virusa, a uzimajući u obzir novonastalu situaciju u Italiji, šefica SZO, napominje da još nije definisana precizna slika o načinu transmisije.

“Ono što se čini izvjesnim jeste da osobe koje imaju simptome prenose virus. Imamo podatke i o tome da je bilo slučajeva prenošenja virusa čak i prije razvijanja simptoma. Ipak ovi slučajevi su veoma rijetki”, kazala je Brajović.

Komentarišući izvore infekcije, ona je kazala da je sve više dokaza koji upućuju na vezu između oboljenja i slijepih miševa.

“Ali, sama ruta transmisije na čovjeka je nedovoljno jasna. Naša radna hipoteza (pretpostavka) je da postoji neki posrednik, takođe životinja, koji je odigrao važnu ulogu u pogledu transmisije virusa. SZO eksperti i zdravstvene vlasti Kine i drugih zemalja rade danonoćno u identifikovanju rezervoara, životinje koja je izvor ovog novog virusa”, kazala je Brajović.

Izvor: Pobjeda

Постави коментар

0 Коментари