Načelnik Generalštaba Vojske CG: Vojnicima nije mjesto na litijama


PODGORICA - Svaki vojnik dužan je da bude bezuslovno lojalan Crnoj Gori i štiti njen integritet i suverenitet. Niko vojnicima ne zabranjuje da praktikuju vjeru na način kako se to vrši, ali učestvovanje na protestima na kojima ima vidljivih primjesa politike, na kojima se mogu vidjeti samo zastave druge države je nedopustivo, kazao je za CdM brigadni general Dragutin Dakić, načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore u odgovoru na pitanje da li je pripadnicima VCG zabranjeno da prisustvuju litijama.


Portal Večernjih novosti objavio je danas informaciju da bi ripadnici Vojske Crne Gore trebalo bi da utiču na članove svojih porodica i da ih odvrate od prisustva na protestima protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

“Protiv pripadnika Vojske koji budu prisustvovali litijama biće pokrenut disciplinski postupak i biće – udaljeni iz službe”, navode Novosti.

Ovu informaciju su prenijeli brojni srpski i neki mediji u Crnoj Gori.

Sve navode Novosti Dakić demantuje i pojašnjava koja su prava i obaveze zaposlenih u crnogorskoj Vojsci. Između ostalog Novosti u navele da je 6. februara ove godine održan kolegijum načelnika Generalštaba,  ali Dakić tvrdi i da ta informacija nije tačna.

“U sklopu redovnog obilaska jedinica, kao što je javnost pravovremeno obaviještena, 22.01, 29.01 i 07.02 informisao sam vojnike o aktuelnoj situaciji u državi. U cilju doprinosa suprotstavljanju širenja lažnih vijesti koje plasiraju portali poput Novosti i njima slični iz Republike Srbije i Crne Gore, a zbog objektivnog i istinitog informisanja javnosti, želio bih da Vam ukažem na nekoliko principa koji proizilaze iz Kodeksa vojne etike. Svi pripadnici Vojske Crne Gore dužni su da se ponašaju u skladu sa Kodeksom vojne etike koji propisuje da sva lica u službi u Vojsci Crne Gore službu vrše u skladu sa Ustavom i Zakonom o Vojsci Crne Gore”, kaže Daskić za CdM.

On naglašava da onaj je ko je angažovan u Vojsci je u obavezi da se u javnom i privatnom životu pridržava etičkih principa, a naročito izražavanju lojalnosti državi Crnoj Gori, vrijednostima crnogorske Vojske koje proističu iz patriotizma kao osnovne zajedničke vrijednosti i ostalih načela koje Kodeks propisuje.

Prema njegovim riječima Kodeks propisuje da lice u službi u Vojsci ne smije da prisustvuje događaju ili aktivnosti koja promoviše netrpeljivost prema drugim licima ili diskriminaciju, kao ni da učestvuje u aktivnostima ili događajima iz kojih proizilaze poruke mržnje, uvrede ili se izražava netolerancija prema drugim licima.

Načelnik Generalštaba VCG je u izjavi za CdM jasno iznio lični stav u vezi aktuelnih protesta povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti i to vrlo precizno i jasno.

“To što portal Novosti iznosi, predstavlja samo nastavak agresivne kampanje dezinformisanja koja se vodi u i protiv Crne Gore, a koja je podržana radikalnim elementima na političkoj i vjerskoj sceni Crne Gore. Svaki vojnik, počevši od mene, dužan je da bude bezuslovno lojalan Crnoj Gori i štiti njen integritet i suverenitet. Devedesetih godina bili smo svjedoci kada su crkva i vojska rame uz rame učestvovale u događajima na prostorima bivše Jugoslavije i vidjeli smo kako se to završilo. Ratovi, razaranje, siromaštvo i nazadovanje cijelog društva. Taj ko misli da treba da brani crkvu od zakona, tome nije mjesto u Vojsci Crne Gore, jer se od istog tog vojnika očekuje da brani državu u skladu sa zakonima i Ustavom”, poručio je Dakić.

On naglašava da niko vojnicima ne zabranjuje da praktikuju vjeru na način kako se to vrši, ali učestvovanje na protestima na kojima ima vidljivih primjesa politike, na kojima se mogu vidjeti samo zastave druge države je nedopustivo.

“Posebno kada se najavljuju “postrojavanja ratnih drugova”, a Crna Gora i nacionalni Crnogorci nipodaštavaju, vrijeđaju i satanizuju. Dakle, da rezimiram, dokle god budem na čelu Vojske, neću dopustiti da se sa pripadnicima Vojske manipuliše u političke, vjerske, nacionalne i bilo koje druge svrhe, ali isto tako ću zahtijevati od svakog oficira, podoficira, vojnika i svih koji su na službi u Vojsci da službu vrše časno, dostojanstveno, nepristrasno i politički neutralno. Za sve one koji žele da se bave politikom nije i neće biti mjesta u Vojsci”, jasan je Dakić.

Crna Gora, kako je istakao, danas predstavlja zemlju koja je članstvom u NATO i progresima u okviru pregovora sa Evropskom unijom daleko iza sebe ostavila političku retoriku 90-tih godina, kao što je i daleko odmakla od društava koja se nalaze u konstantnom vrtlogu tranzicije, jasno se opredijelivši za vrijednosti na kojima počiva Alijansa.


Izvor: CDM

Постави коментар

0 Коментари