Od danas na snazi novi Zakon o bezbjednosti saobraćaja


PODGORICA - U Crnoj Gori danas počinje primjena novog Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, kojim se između ostalog predviđa da će oni koji budu vozili pod dejstvom alkohola ili prekorače dozvoljenu brzinu, osim novčano biti kažnjavani i zatvorom. Za saobraćajne prekršaje novčane kazne biće veće od dosadašnjih, vozačke dozvole se neće oduzimati, nego će se u sudskom postupku izricati mjere zabrane upravljanja vozilom, a prekršaj ove zabrane biće najoštrije sankcionisan.

Šta je sve predviđeno novim zakonom

Za najteže saobraćajne prekršaje, Zakonom je predviđena isključivo zatvorska kazna, od 15 do 60 dana i to za vozače koji upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola u koncentraciji od 2g/kg ili većoj, koji upravljaju vozilom pod uticajem narkotika, koji se u naselju kreću brzinom koja je za 70 km/h i više veća od dozvoljene brzine ili van naselja brzinom koja je za 90 km/h veća od dozvoljene brzine.

Biće kažnjeni i vozači koji upravljaju vozilom za vrijeme trajanja mjere zabrane upravljanja ili ograničavanja prava na upravljanje motornim vozilom, koji ne zaustave vozilo na propisani znak ili naredbu ovlašćenog policijskog službenika, koji odbiju da se podvrgnu ispitivanju pomoću odgovarajućih sredstava i aparata (alkometar, droga test), radi provjere prisustva alkohola u organizmu, ili postojanja znakova alkoholne poremećenosti ili dejstva droga.

Prema vozačima koji su počinili prekršaj preduzimaće se mjere na osnovu sakupljenih kaznenih bodova, koji se vode u Prekršajnoj evidenciji, a na osnovu rješenja sudova za prekršaje ili konačnih prekršajnih naloga.

Iz zakona je brisana odredba o fizičkom oduzimanju vozačke dozvole na licu mjesta, već će se ograničavanje prava na upravljanje motornim vozilom evidentirati u posebnoj evidenciji, o čemu će vozači dobijati rješenje.

Cilj usvojenih izmjena Zakona je poboljšanje bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju i smanjenje broja saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama.

Uprava policije upućuje apel svim učesnicima u saobraćaju, da poštuju Zakonom propisane odredbe i time doprinesu ličnoj i bezbjednosti ostalih učesnika u saobraćaju, kao i poboljšanju ukupnog stanja bezbjednosti u saobraćaju na crnogorskim putevima.

Постави коментар

0 Коментари