U martu javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za samozapošljavanje

PLAV- Zavod za zapošljavanje Crne Gore krajem marta ove godine objaviće drugi Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za samozapošljavanje, od tri do 7,5 hiljada eura za nezaposlena lica sa evidencije. To je u Plavu najavila pomoćnica direktora Zavoda i koordinatorka projekta Svetlana Krgović sa promocije "Programa grantova za samozapošljavanje".Promociji su prisustvovali i pomoćnik direktora i koordinator za izvještavanje ZZZ David Perčobić, zamjenica koordinatorke projekta Alma Mahmutović i savjetnica za informisanje Danka Rabrenović.

-Upravo na ovim, promotivnim info sesijama, svim nezaposlenim licima sa evidencije omogućavamo da dobiju sve detaljne informacije o uslovima učešća, neophodnoj dokumentaciji koja se prilaže uz zahtjev za učešće u programu, dužini trajanja poziva, rokovima kao i o pravima i obavezama korisnika. Naša podrška podrazumijeva i pripremu, edukaciju i obuku nezaposlenih za pokretanje biznisa, jer smo svjesni svih problema sa kojim se suočavaju početnici- kazala je Krgović i naglasila da u drugom pozivu priliku da se prijave imaju sva nezaposlena lica koja se nalaze na evidenciji Zavoda najmanje cetiri mjeseca na dan objavljivanja Poziva, sa naglaskom na mlade, žene i dugotrajno nezaposlene.


-Cilj nam je da podstaknemo i podržimo što veći broj ljudi da se otisnu u preduzetničke vode. Zato pozivam sve, koji su voljni da pokušaju da pokrenu svoj biznis, da apliciraju za podsticajna bespovratna sredstva. Vjerujem da ćemo, u ovom pravcu, napraviti pozitivne pomake koji će u Plavu značiti porast broja preduzetnika i više novih radnih mjesta, što će dovesti do pada nezaposlenosti i kvalitetnijih uslova života - poručila je Krgović.

Ona je podsjetila da je u Crnoj Gori  35.290 nezaposlenih, sa stopom nezaposlenosti od 15.2 odsto.  Na evidenciji Područne jedinice Plav nalazi se 2.296 nezaposlenih iz Plava (1.704) i Gusinja (592). Stopa nezaposlenosti je značajno iznad državnog prosjeka i iznosi oko 54 % odsto. Više od polovine nezaposlenih u Plavu i Gusinju su žene, na evidenciji je gotovo 1300. Među nezaposlenima je preko 500 mladih, a i preko 1.700 je dugotrajno nezaposleno u ovoj PJ.

Постави коментар

0 Коментари