U Plavu i Gusinju pune sale: Veliko interesovanje za podršku iz Agrobudžeta

PLAV GUSINJE- Nastavljajući neposrednu komunikaciju na terenu sa vrijednim domaćinima, preduzetnicima i lokalnim zajednicama, predstavnici Ministarstva poljoprivrede danas su  boravili u Andrijevici, Plavu i Gusinju,  gdje su poljoprivrednim proizvođačima predstavili brojne mogućnosti podrške koje mogu da ostvare kroz ovogodišnji Agrobudžet.

Nikada punije opštinske sale u ove tri opštine, kada je riječ o prezentacijama agrobudžeta, potvrđuju dobru saradnju Ministarstva sa proizvođačima i opravdanost pristupa dijaloga o svim pitanjima od interesa za razvoj poljoprivrednih gazdinstava i crnogorske poljoprivrede.Agrobudžet u ukupnom iznosu od 61 milion eura, kroz 57 mjera podrške i 30 posebnih javnih poziva za bespovratnu podršku investicjama, pruža priliku svim proizvođačima da u zavisnosti od vrste proizvodnje iskoriste podsticajna sredstva i unaprijede svoje poslovanje.

Proizvođači sa područja ove tri opštine detaljno su informisani o mjerama u stočarskoj i biljnoj proizvodnji, uslovima za ostvarivanje podrške i procedurama, i novinama. Odgovoreno je na njihova pojedinačna interesovanja i dileme i pozvani su da za sva naknadna pitanja i interesovanja prilikom apliciranja za podršku posjete regionalnu kancelariju savjetodavnih službi gdje mogu dobiti potrebu pomoć.Značajan broj prisutnih interesovao se za podršku za nabavku mehanizacije, nabavku novih grla stoke, opreme  za unapređenje kvaliteta sirovog mlijeka, što je dobar odgovor naših proizvođača na ambicije Ministarstva da svo mlijeko koje se proizvodi  u Crnoj Gori bude EU kvaliteta. Za ove i brojne druge investicije za koje je u toku raspisivanje javnih poziva proizvođači mogu dobiti do 50 odsto bespovratne podrške, 55 odsto oni koji su osigurani po osnovu poljoprivrede.

Poljoprivrednici kojI se bave pretežno stočarstvom ove godine  imaće veći iznos podrške po osnovu premija po grlu stoke, što će najviše osjetiti mala gazdinstva. S obzirom da se sva gazdinstva, osim stočarstvom, bave i obradom zemljišta u cilju spremanja hrane za stoku ili diverzifikacije proizvodnje, značajan dodatni podsticaj predstavljaće im i povećanje subvencija po hektaru obrađenog zemljišta, sa 180 eura na 200 eura po hektaru. Mladi farmeri po tom osnovu imaće dodatni iznos podrške, odnosno 210 eura po hektaru.
I sa prezentacije u ove tri opštine pozvani su mladi, koji su završili su srednju školu ili fakultet poljoprivredne ili veterinarske struke, da iskoriste šansu da uz bespovratna sredstva u iznosu od 10.000 eura započnu biznis u poljopriverdi. Kroz ovaj program u prethodne tri godine podržano je 143 mlada farmera, pretežno (70 odsto) sa sjevera.

U opštini Gusinje prezentaciji je prisustvovala i predsjednica Opštine Anela Čekić.

IZVOR: Ministarstvo poljoprivrede

Постави коментар

0 Коментари